Oscar Pérez


(Girona, 1973). Estudia cinema en el London College of Communication. En el 2001 s'instal·la a Barcelona, on realitza i produeix la major part de la seva obra documental. Imparteix classes magistrals i seminaris en el Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona i en el Màster de documental del ESCAC. En l'actualitat, és professor de documental de creació a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

La majoria dels seus treballs s'exhibeixen en la televisió pública. Primer al programa Gran Angular de TVE per a Catalunya i, anys més tard, al Canal 33 de la Televisió de Catalunya en una sèrie de creació pròpia trucada L’Hort de Getsemaní. Paradoxalment, el seu llenguatge es troba molt allunyat dels cànons del mitjà televisiu. Construeix la narració únicament a través de plànols llargs i sostinguts i reemplaça el drama tradicional per una tensió permanent al llarg de la peça. No obstant això, la confiança en les persones a les quals filma es tradueix en un acostament despullat de retòrica i judicis morals que converteix la seva obra en un projecte radicalment popular.

El seu documental El sastre (2007) guanya premis en una desena de festivals internacionals, entre ells el prestigiós Festival Internacional de Documental d'Amsterdam (IDFA) i el Silverdocs Documentary Festival (Washington, USA), i recorre més de 40 festivals a tot el món. A continuació, dirigeix Ventrada (2008), un retrat descarnat d'un pastor paralític que s'estrena a competició en IDFA, i una peça per al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona que titula If the camera blows up (2009) i que s'exhibeix en la secció Ici et Aullieurs del Festival Internacional de Cinema de Locarno, entre uns altres.

En 2011 dirigeix el seu primer llargmetratge documental Hollywood Talkies al costat de Mia de Ribot, un treball de difícil classificació amb el qual fa un pas més a la trobada d'un llenguatge propi, abordant un passat llunyà a través del buit i de l'absència trobada en el present. La pel·lícula s'estrena a competició en la Mostra de Cinema de Venècia i en el Festival Internacional de Cinema de Gijón.

Obres