Itziar Barrio


L'artista multimèdia Itziar Barrio (Bilbao, 1976) viu i treballa a Nova York. En cerca de la transformació de les narratives predominants, els mitjans de producció i les formes d'intercanvi social, els seus projectes consisteixen en recerques a llarg termini en col·laboració amb diverses persones i agents. Li interessa explorar sobre temàtiques relacionades amb la identitat, el treball, la classe social, el gènere i la tecnologia, entre altres elements, actuen com el rerefons de les negociacions socials.

La seva obra s'ha presentat en espais internacionals com la14ª Biennal de Shanghai, Museu MACRO, Roma; MATADERO, Madrid; MACBA, Barcelona; Museu dArt Contemporani de Belgrad, Sèrbia; PARTICIPANT INC, Nova York; Abrons Arts Center, Nova York; Anthology Films Archives, NYC; tranzit, Rumania; (ENPAP) Xarxa Europea de Productors d'Art Públic; Espacio ODEÓN, Bogotá, Colombia; Museu ARTIUM, Vitoria-Gasteiz; Hudson Valley Center of Contemporary Art (HVCCA), Peekskill, NY; Festival of Ideas for the New City at New Museum, NYC; Biennal de La Habana 2009, Cuba; Storefront for Art and Architecture, NYC; acb Gallery, Budapest, Hungria; Proyectos Rincón, Bogotá, Colombia; 404 Festival of Post-Electronic Art 2008, Trieste, Italia; PiSt, Estambul, Turquia; Acadèmia de Belles Artes de Gdansk, Polònia; The Kunsthaus Tacheles, Berlín; LOOP, Barcelona; Sala Rekalde, Bilbao; o la Galerie Thomas Henry Ross, Montreal. 

Entre 2020-23, Itziar Barrio ha estat membre de la incubadora del New Museum NEW INC i en el 2018-2019 va obtenir la beca de l'Acadèmia d'Espanya a Roma. Ha rebut premis de la NYSCA, el Brooklyn Arts Council, el Ministeri de Cultura d'Espanya, el Departament d'Assumptes Culturals de NYC, la Foundation for Contemporary Arts, NYC, així com de la Fundació BBVA i el Primer Premi Ertibil. Ha participat en diverses residències, com la Skowhegan School of Painting and Sculpture, La Escuelita Nicaragua i The International Studio and Curatorial Program (ISCP).

Com a professora i conferenciant ha col·laborat amb la NYU, MICA, Hunter College, Pratt Institute, Montclair University i Parsons, The New School, School of Visual Arts (NYC) i en el Sarah Lawrence College (NY), i la seva obra ha estat ressenyada en ARTFORUM, Art in America, The New York Times, The Brooklyn Rail, ART PAPERS i BOMB entre d'altres.