Ciprian Homorodean


Ciprian Homorodean es va formar en escultura tradicional a la seva ciutat natal, Timisoara, que va abandonar el 2006 per traslladar-se a Brussel·les i després a Barcelona, on viu des de 2012. Durant la seva infància, va passar la major part dels estius al poble del seu avi, on va ser pastor i va viure en una granja. Les seves primeres escultures eren làpides que va fer per al cementiri local, incloent la pròpia tomba del seu avi.

Considerant l'art com qualsevol altre llenguatge, utilitza qualsevol mitjà que consideri adequat per donar al seu discurs una forma, tot i que la base escultòrica sovint està present en la concepció dels seus projectes. El seu vocabulari es basa en els seus antecedents personals i observacions del món, vist a través d’una pàtina d'humor i ironia, però, alhora amb certa ràbia continguda. Els temes tractats en les seves obres provenen d'un context social, econòmic i polític polèmic, en el fons reflecteixen l'experiència humana en el seu pitjor i millor moment. El centre de la seva reflexió són els mecanismes a mode d’estereotips, que a vegades influeixen en les nostres percepcions i defineixen com nosaltres som percebuts, així com la recerca de l'individu per la identitat i els rols que presentem de manera voluntària o involuntària. En el seu art es desenvolupa una constel·lació on model i anti-model coincideixen: l'heroi i el dolent, el fracàs i l'èxit, la riquesa i la pobresa, la vida i la mort, i en última instància, l'art i la vida. Tots dos costats de la història són relatats.

Els seus comentaris, a vegades són autocrítiques i apunten a les actituds de resignació i acceptació que semblen haver arrelat a la societat, cosa que reflexa la voluntat d'acceptar tot tipus de restriccions i aquells inconvenients que no poden justificar-se de cap manera. La indiferència de la majoria i el seu compliment apàtic amb la degradació de l'experiència social són instigadors en el seu treball com a artista, un mòbil per inventar condicions i estils de vida de qualitat. "Res és impossible" al seu món, un ideal que posa en pràctica en el seu art.

Ha estat guardonat a Bèlgica, amb el Prix du Hainaut (2007). Ha exposat internacionalment i ha estat convidat a importants exposicions, com la Biennal de Bucarest (2006 i 2012), Kit de Supervivència II al Centre d'Art Contemporani, Riga (2010), Dublín Contemporani (2011) i The Jerusalem Mostrar 7 (2014) . Ha presentat el seu treball a Barcelona en diferents ocasions.

Obres