HAMACA PROJECTA: LOIS PATIÑO a BARCELONA, GIRONA i AMPOSTA -18, 19 i 20 de maig

Posted in Uncategorized by admin on the abril 25th, 2016

GIRONA - costa da morte still 0

HAMACA PROJECTA presenta tres sessions de Lois Patiño en diferents centres d’art del territori català:

18 de maig a les 19:30h: Arts Santa Mònica (Barcelona)

19 de maig a les 18 h: Cinema Truffaut (Girona). En col.laboració amb el Centre d’Art el Bòlit

20 de maig a les 20h: Lo Pati (Amposta)

A les sessions del 18 i 20 de maig Patiño presentarà una recopilació dels seus curtmetratges més recents al voltant de la idea de la memòria del paisatge Noite sem distancia, Estratos de la imagen i Montaña en Sombra. La presentació i debat serà a càrrec del comissari i crític Frederic Montornés.

A la sessió del 19 de maig l’artista presentarà el seu llargmetratge Costa da Morte (2013), un retrat sobre aquesta regió, els seus habitants i la seva història. Presentació i debat a càrrec de Ramon Girona del Col.lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Us hi esperem!

CURTMETRATGES

Noite sem distancia (23 min. 2015) és un recorregut per la Serra do Gerês, territori de contraban en la frontera de Portugal i Galícia. Treball que barreja la ficció, el documental i l’experimental cercant l’equilibri entre allò contemplatiu, conceptual i narratiu.

A Estratos de la imagen (6.30 min. 2015) la separació i desincronització de les tres capes (vermell, verd i blau) que formen l’espectre cromàtic de la imatge audiovisual serveix a l’autor com a procés per interrogar-se sobre l’acte de contemplar i la pròpia naturalesa de la imatge.

A Montaña en Sombra (14 min.2012) es planteja la relació entre l’home i la immensitat del paisatge a partir de l’activitat dels esquiadors en una muntanya nevada. Treball d’ atmosfera onírica  que subratlla l’estranyament davant el paisatge, transformant els esquiadors en sers espectrals que es tornen punts en la distància desplaçant-se en un moviment hipnòtic

COSTA DA MORTE

La Costa da Morte és una regió de Galícia que va ser considerada la fi del món durant l’Imperi Romà. El seu dramàtic nom prové dels nombrosos naufragis que han succeït al llarg de la història en aquesta zona de roques, boires i temporals. Travessem aquesta terra observant a les persones que l’habiten; pescadors, mariscadors, llenyataires, etc. Són testimonis del treball que realitzen, que els porta a mantenir, a la vegada, una relació íntima i una batalla amb la immensitat de l’entorn natural. El vent, la pedra, el mar i el foc són personatges en aquesta pel·lícula i a través d’ells ens apropem al misteri que suposa el paisatge, entès com una unitat junt a l’home, la història i el mite.

BIOGRAFIA
Artista de gran recorregut internacional, els seus vídeos i instal·lacions s’han pogut veure en centres com el de San Martín a Buenos Aires, el Konstnarshuset d’Estocolm, o la galeria Copperfield de Londres.

Ha presentat el seu treball en el New York Film Festival, Flaherty Seminar (Colgate University), BAFICI (Argentina) o en el Festival de Cali (Colòmbia).

Patiño va rebre el 2013 el premi com a millor director emergent al Festival de Locarno amb Costa da Morte. El seu primer llargmetratge va rebre fins a 15 premis més en festivals com Jeonju IFF (Corea del Sur), FICUNAM (Mèxic D.F.), Festival dei Popoli (Itàlia), Valdivia IFF (Xile) o en el Festival Europeo de Sevilla.

 

HAMACA PROJECTA A GIRONA: JAVIER CODESAL 12 ABRIL_ MUSEU DEL CINEMA

Posted in Uncategorized by admin on the abril 4th, 2016

1-2

12 d’abril a les 19.30h al Museu del Cinema de Girona (C. de la Sèquia, 1):
Presentació dels darrers treballs de Javier Codesal a Girona amb el comissari independent Juan Canela.

Projeccions realitzades amb col.laboració del centre d’art El Bòlit, el Museu del Cinema i el Cinema Truffaut de Girona.

Javier Codesal ens presenta la seva particular visió sobre el dol a partir de tres treballs de 2010 a 2014:

Canción. Durada: 22´33”. 2010.
Una mare colombiana relata la mort del seu fill ocorreguda per l’explosió d’una granada mentre el nen jugava amb dos amics en una instal•lació militar. El relat de la mare s’instal.la com un acte de resistència i identitat i la més que probable repetició fa semblar un cant. Encara que la mort s’apoderi per moments, la vida sap venjar allò que la nega, obcecada , radiant.

Joropo. Durada: 2´ 25”. 2010.
El cos mort exposat a la mirada durant el dol. Tal exposició connecta amb la naturalesa comú de les imatges, mentals o fotogràfiques, en tant que gerents d’absències. Allò familiar i allò extraordinari, en una vida de dificultat i silenci, salten per damunt de la seva funció de monument per buscar certa viabilitat en la repetició del clic fotogràfic i la sincronització a un so palpitant.

Retrato de Francisco del Río Durada: 35´02”. 2014.
Algunes escenes quotidianes de la vida d’una persona, ancorades en l’observació del rostre a partir d’una disposició excepcionalment oberta per part del retratat. Deixar-se mirar al llarg de tantes preses, en moments de naturalesa radicalment íntima i això per l’escàs temps restant molt més que per tractar-se d’això o d’allò, indica un desig de sostenir el llaç del llenguatge i de la vida inclús en l’extrem on tot això semblaria insostenible.

Javier Codesal és artista visual i poeta. Els seus projectes incorporen vídeos, fotografies, dibuixos i textos. El MUSAC va mostrar el 2015 una antologia de la seva obra titulada Ponte el cuerpo, el 2009 La Virreina Centre de la Imatge li va dedicar una altra retrospectiva sota el títol Dins i fora de nosaltres , i el 2014 va inaugurar l’espai El Gran Vidre del MACBA amb la instal•lació Los pies que faltan. Ha publicat tres llibres de poesia i un assaig sobre la seva obra cinematogràfica.

HAMACA PROJECTA / 13 ABRIL : JAVIER CODESAL A L’ARTS SANTA MÒNICA

Posted in Uncategorized by admin on the abril 4th, 2016

af_CartellProjectaHamaca_VerticalOK