Celina contra Pin y Pon

Jana Leo
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Un drama, l'interior d'un triangle amorós, interpretat per ninots de joguina que són manipulats per les mans de l'autora. Damunt d'una taula, amb unes cerveses i a la terrassa de la seva casa, aconsegueix muntar un plató i representar un melodrama quotidià.

Dos ninots, una amb un vestit blau i els cabells pèl-rojos esvalotats i l'altre, un negret nu. Es van de copes (de major altura que els personatges). A un tercer ninot alt, de pell clara i vestit impecablement d'extraterrestre, l'atreu la pèl-roja. Com a conqueridor pega a l'altre ninot per a fer-se amb la pèl-roja realitzant a més, diferents proeses per a impressionar-la. Ella es llança contra l'intrús i li dóna una pallissa. Finalment la parella es torna a reunir i continuen la tabola. Una història senzilla i sense pretensions amb la força del pròxim i de les pròpies experiències personals, encara que estigui representada per ninots.

El mecanisme domèstic aconsegueix en aquest vídeo la seva màxima esplendor a través de l'ús de la càmera. La improvisació, immediatesa i proximitat del dispositiu aconsegueix treure partit a la tipologia de la joguina. Jana Leo els mou i desenvolupa els seus potencials devaneos amorosos puntuats pel so d'un acordió, que substitueix les possibles paraules i onomatopeies de l'acció. Qui sembla dolent és molt dolent i qui sembla bo, molt bo. Un triangle amorós tipificat però que aconsegueix renovar-se a través de la posada en escena (o sobre la taula) com un joc infantil. L'aparença lúdica lleva ferro a la realitat de les situacions, a la seva violència domèstica i a la seva càrrega passional. El mateix mecanisme dels titelles, de la fabulació, o del conte per a nens, és utilitzat per a desenvolupar una vivència personal que així mateix serveix per a descarregar qualsevol frustració provocada per la realitat dels fets.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Celina contra Pin y Pon
  • Direcció: Jana Leo
  • Producció: Jana Leo. 1996.
  • Durada: 00:03:33
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright