Nephew

Enrique Marty
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Entre boires, els dos nebots de l'autor es troben. Exploració de camp tant d'entorns industrials com de balls de la tercera edat per a continuar amb una baralla entre tots dos. Coloritzacions artificials, contrastos accentuats, músiques embogides, arts marcials i efectes especials de sèrie B que adulteren els tics estandarditzats del llenguatge audiovisual normalitzat.

Tres ambients urbans recorren els dos nebots. Des dels suburbis al camp d'esbarjo convertit en circ d'acrobàcies. Un pont en una zona industrial on es troben i planegen les seves estratègies. Una zona de balls de la tercera edat, investigant entre les persones i seguint-les fins al bany. Una zona de jocs en un parc, on barallen insistentment amb arts marcials apreses de pel·lícules, mentre sonen marxes militars a manera de música de circ. Per a tornar al punt de partida. Dos germans, una identitat desdoblegada que provoca la confusió, fins i tot entre si mateixos. La ironia i crueltat soterrada de la ràbia fingida desenvolupen l'ambigüitat moral dels mecanismes opressius que es donen en una unitat dual. Ja que, com el mateix títol indica, no es tracta de dos, sinó d'un nebot que representa a tots dos.

Però tota aquesta fanfàrria té un rerefons crític. Estructurat com una tragèdia en tres actes, Enrique Marty utilitza mètodes de formalització inspirats en la manipulació del llenguatge que van desenvolupar els nacionalsocialistes a Alemanya quan van accedir al poder. Una deconstrucció basada en el llibre de Victor Klemperer LTI (Lingua Tertii Imperil: Notizbuch eines Philologen), de 1947, on l'autor mostra com la propaganda nazi va transformar l'idioma alemany infiltrant subliminalment idees nacionalsocialistes a través del seu ús. En el vídeo, cada moment aquesta construït per a incitar un enèrgic impacte formal, ja pel ritme, pels artificis dramàtics o per les seves retorçades virgueries tècniques generant una constant estranyesa. Les filiacions s'intercalen, les relacions es deformen, jugant amb discordances perverses de situacions estranyes amb l'aparença lúdica, o de malifeta de joves comunament justificada per l'edat, però amb propòsits desestabilitzadors.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Nephew
  • Direcció: Enrique Marty
  • Producció: Enrique Marty. 2008.
  • Equip:

    Càmera: Enrique Marty
    Edició i postproducció: Enrique Acosta
    Intèrprets: Luis i Dani

  • Durada: 00:05:53
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright