Contracampo 70, con Fina Miralles

Debeusscher, J. / Díaz, T. / Hermin, E. / Nogueira, F. / Valdés, L.


Contracampo 70 presa com a referència certes obres primerenques de Fina Miralles (Sabadell, 1950), així com les pràctiques crítiques, expositives, historiogràfiques que han condicionat la seva recepció des de la seva emergència en el context espanyol dels anys setanta. D'alguna manera, es tracta d'entendre aquestes pràctiques com un camp on es creuen múltiples forces i que ens permetin obrir interrogants entorn d'aquesta dècada del final del franquisme i els inicis de la transició, però sobretot al moment present. La recerca es basa en entrevistes i en el nostre treball l'arxiu de Fina Miralles, que va ser donat per l'artista al Museu d’Art de Sadabell en el 2000.

Entre les qüestions que travessen el projecte es compten la condició inestable de l'arxiu, els precaris límits entre “obra” i “document”, les relacions entre espai públic, arquitectura i poder, la fricció del rural i l'urbà, els processos de producció de subjectivitat. A partir de la posada en comú d'una recerca en procés, Contracampo 70 intenta suggerir altres articulacions possibles entre les pràctiques artístiques i els seus contextos de producció i circulació.

El vídeo va ser realitzat en el marc del taller de recerca “Minories deseantes, accions i pràctiques en els 70-80 en l'Estat espanyol”, dirigit per Beatriz Preciado i Xavier Antich, durant el Programa d'Estudis Independents del MACBA en el bienni 2008-2009.

Fitxa Tècnica