El conocimiento nunca viene solo

Regina De Miguel


Els efectes de la modernitat encara perviuen en la nostra època. Actualment gran part de les pràctiques artístiques centren la seva activitat en diverses recerques que reclamen una revisió més que necessària per a un projecte holístic que ja no es percep tan positiu com abans. La modernitat ha deixat de ser aquell mirall nostàlgic en el qual buscar un reflex que ella mateixa no va poder retornar-nos en el seu moment. Entre aquests efectes del projecte modern, un dels quals més vigència posseeix és la divisió binària entre naturalesa i cultura. Una segmentació que es revela com una de les tantes ficcions d'un coneixement humà que, si bé necessita l'abstracció dels compartiments estancs que organitzen cadascuna de les seves disciplines, no pot entendre's sense una estreta vinculació entre cultura i naturalesa. És més, la frontera establerta per la modernitat entre totes dues esferes és gairebé una entelèquia que, avui dia, està veient deteriorar-se també la capa de neutralitat que l'ha acompanyat al llarg del segle XX. Els defectes de la raó moderna, no obstant això, perduren en el nostre present.

El treball de Regina de Miguel (Màlaga, 1977) no és aliè a aquesta revisió dels efectes del projecte modern en la nostra contemporaneïtat, centrant-se en l'anàlisi de diferents sabers produïts pel coneixement científic des d'una actitud que uneix dos termes aparentment oposats: la fascinació crítica. Actitud que incorpora una interpel·lació estètica cap a aquesta proliferació de sabers que és necessari extreure del simulacre d'autonomia amb el qual han estat construïts històricament sota interessos concrets. El coneixement no és una cosa externa al que els individus accedeixen. És un mecanisme de producció de món i de subjectivitat provocat pel solapament de nombroses interferències, algunes de les quals practiquen una invisibilitat estratègica.

El conocimiento nunca viene solo de Regina de Miguel, és un treball audiovisual que demostra com l'híbrid és una qualitat constitutiva d'un coneixement la producció del qual tampoc és imparcial o autònoma. Subjecte a determinats condicionants geopolítics i socioeconòmics, el coneixement és una eina de poder que, al seu torn deriva del poder. Enfront d'altres àrees de coneixement que porten implícits processos d'autocrítica i que són conscients de la seva dimensió política en la societat, les disciplines científiques han construït els seus relats amb una independència que, a més de salvaguardar una il·lusió d'autonomia respecte a la realitat que les dóna suport i impulsa, han aconseguit excloure del seu camp de recepció crítica a tots aquells que no són científics professionals. Podria dir-se que, a l'hora de relacionar-nos amb la ciència des d'un fora, no tenim encara el dret a un diletantisme crític. Enfront d'un tipus de pràctica artística que només funciona com a hoste del coneixement científic, el treball de Regina de Miguel proposa un nou model de relació amb la disciplina científica a través de l'art: el de l'artista que, sortint de la seva zona de confort per a transitar per àmbits que al principi li són aliens, aconsegueix interrompre les línia divisòria entre espais epistemològics. I convertir a l'outsider en aquell diletant legítim que la ciència no posseeix encara.

Prenent com a focus d'estudi una zona molt concreta de la geografia, el Desert d'Atacama, aquest assaig visual construeix un relat en el qual es creuen diferents sabers localitzats en un dels territoris més extraordinaris del món. Les condicions extremes de tot territori desèrtic, que impossibiliten la seva habitabilitat i la proliferació de formes de vida, ajuden una concepció del mateix apartada del món. Com si els deserts no transportessin amb si totes les problemàtiques d'aquells altres territoris que sí que es relacionen explícitament amb la nostra arquitectura social. Sota els ressons de l'anacrònic paradigma binari, el desert pertany a la naturalesa mentre que nosaltres pertanyem a la cultura.

Com demostra Regina de Miguel amb aquest assaig audiovisual no només certes concepcions sobre el coneixement s'estan quedant obsoletes. També la pròpia noció de l'artista com aquell professional que treballa individualment en l'àmbit de la (re)presentació. El coneixement mai ve només és un exemple de l'intercanvi de rols per part d'un artista que, abans d'arribar a una conclusió estètica, s'apropia de les funcions i les metodologies d'altres disciplines. Aquest projecte no pot entendre's sense el procés previ de recerca per part de l'artista qui, recorrent diverses localitzacions de la part nord del desert d'Atacama, enllaça diferents punts per a una cartografia dels sabers específics que aquest territori posseeix i produeix. El desert més àrid del món és un espai de conflicte que porta inscrita la història de Xile i totes les seves ruptures polítiques des de la conquesta espanyola. També una zona geogràfica que les seves elevades condicions de visibilitat atmosfèrica han convertit en una comporta d'accés a l'univers mitjançant la recerca astrofísica i cosmològica.

Així com en l'univers està continguda tota la informació del nostre passat, a Atacama està oculta la informació del passat d'algunes comunitats indígenes de Xile, comunitats que no tenen interès en el seu propi patrimoni. Aquest patrimoni, que podria ser restaurat pels arqueòlegs, roman en la possibilitat quan l'arqueologia es preocupa més pel seu caràcter científic que pel seu potencial polític. Al mateix temps, algunes parts del nord d'Atacama a penes han estat explorades, descrites o documentades. La condició nòmada dels seus pobles ha fet que l'entrada de la indústria anés tardana i instrumental, obrint camins que a posteriori han revelat que el desert ha estat capaç de generar noves formes de vida amb tipologies de plantes desconegudes fins ara. La construcció de l'Observatori Astronòmic de Paranal (ESO) converteix Atacama en un territori internacional dins del qual la cota xilena és menor que la d'altres països i on la recerca astrofísica, en mirar a l'espai, s'aïlla del lloc que permet el seu desenvolupament. L'estudi de la matèria fosca, la creació d'una cartografia de l'univers mitjançant l'ús de lents gravitacionals i la producció de simulacres de l'univers constitueixen alguns dels principals focus d'acció de l'observatori de Paranal. Si bé la nostra aproximació a l'univers passa indefectiblement pel coneixement científic, existeixen –també dins d'Atacama- altres formes de saber sobre l'univers que no passen per la institució científica. El coneixement de la comunitat Maputxe és un d'ells, una societat en conflicte amb un estat (el xilè) que s'ha apropiat dels seus llocs sagrats.

El coneixement mai ve només construeix un relat híbrid de sabers solapats que, no obstant això, es desenvolupen amb aparent independència en la geografia del desert de Atacama. Formes de coneixement que estan subjectes a un paisatge que marca el desenvolupament del treball d'arqueòlegs, historiadors, enginyers, astrofísics o cosmòlegs. L'encreuament explícit que es dóna entre passat, present i futur a Atacama converteix l'específic d'aquest territori en un paradigma extraordinari a l'hora d'analitzar la connexió entre coneixement, política i context que travessa la producció dels relats i la construcció de debò vinculada al saber. El mapa d'Atacama que proposa Regina de Miguel no és una representació geogràfica o la presentació epistemològica d'un lloc concret: és la cerca d'una actitud general per a entendre, des d'anàlisis més profundes, que les esferes aïllades del coneixement humà són una construcció cultural i històrica que atenen uns interessos que sovint les transcendeixen.

Sonia Fernández Pan

Fitxa Tècnica

  • Títol: El conocimiento nunca viene solo
  • Direcció: Regina De Miguel
  • Producció: Regina de Miguel. 2012.
  • Durada: 00:39:39
  • Llenguatges: Anglès - Espanyol
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Quicktime
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright