Aimless in nowhere

OPN Studio


La sèrie Aimless es materialitza a través de l'edició de múltiples fragments de cinema, tant clàssic com a contemporani, generant d'aquesta forma un diàleg més directe entre l'espectador i l'obra, facilitant així la reflexió gràcies a aquestes seqüències, a vegades, tan populars i conegudes per tots nosaltres.

Els fragments emprats són descontextualitzades i manipulats al costat de personatges i narracions que ens permeten ensenyorir-nos i beure de les seves pròpies històries, creant atmosferes amb les quals generar un estat, un sentiment, diverses sensacions que enriqueixen la nostra pròpia visió crítica sobre el món que ens envolta, convidant-nos a realitzar un exercici de "despertar" entorn de la nostra lluita interior, convertint les imatges en vivències pròpies, reflectides en la nostra persona, com si es tractés d'un mirall, passant a ser espectadors de nosaltres mateixos.

Un personatge camina i camina a través de diferents i extensos paisatges sense uns altres que li acompanyin o estiguin al voltant. Un personatge que no és un mateix actor, ja que aquesta deriva està composta per seqüències de diferents pel·lícules, des de 1956 a 2000. Caminants per deserts, tundres o neu sense mostrar un objectiu concret generen una metàfora malenconiosa sobre la pèrdua de motius per viure. Apropiant-se de materials de diverses pel·lícules significatives es reconstrueix un gresol d'experiències sobre la solitud.

«Pot ser que alguns pensin que estàs perdut, però no ets tan feble com creuen». (Ray Loriga, Herois)

OPN Studio en Aimless in nowhere (que podria traduir-se com «Sense destinació enlloc») utilitzen el metratge de diferents pel·lícules per compondre una reflexió sobre l'aïllament del caminant davant un fons buit. És més important el sentiment que es genera en relacionar aquestes escenes que el desenvolupament d'un argument concret: diverses solituds particularitzades en les quals cadascun d'ells entra en contacte aconsegueixo mateix. Els protagonistes (procedents de diverses pel·lícules històriques) són els individus en una fugida constant de la vida quotidiana a través de l'excepcionalitat desèrtica, sense un rumb determinat. Cadascun d'ells sembla absent, entre taciturn i desesperat o obsessionat. No reaccionen davant les inclemències de l'entorn, encara que algun es resigna, però indefectiblement continuen el seu camí cap a cap lloc.

Aquest constant salt entre films produeix un intercanvi incessant de rols i identitats encara que coincideixin a ser un individu (masculí i blanc) davant els elements en un exili i la consegüent malenconia que fa arrossegar els peus. En la fugida va implícita l'evocació i la incògnita a més d'una pèrdua d'identitat. Com es pot observar, no existeix un abans ni un després pel que no es coneixen les raons que en aquest moment estigui cadascun en aquest lloc aïllat. Les causes podrien trobar-se entre la fugida (per alguna cosa o algú) i la cerca (d'alguna cosa o algú), això reflecteix l'existència d'un altre causant com a part de la narració que es desconeix a priori (que es resoldria veient les pel·lícules referenciades). El que és clar és que qui apareix és el protagonista de la narració, l'heroi o més aviat antiheroi, ja que no dóna la sensació que els vagin molt bé les coses.

OPN Studio tracta els clips apropiats provocant l'allunyament entre cadascun dels personatges que apareixen en contraposar bruscament la successió de paisatges (entre la neu i el càlid desert). D'aquesta manera eviten qualsevol linealitat narrativa, mostrant la sutura per particularitzar encara més a l'individu. Percebent-se aquests amb foscor i sense una raó determinada, cadascun té les seves pròpies circumstàncies que són diferents de les de l'adjacent, però encara així segueixen caminant pel buit entre dos punts ignots.

 

Fitxa Tècnica

  • Títol: Aimless in nowhere
  • Direcció: OPN Studio
  • Producció: OPN Studio. 2014.
  • Durada: 00:05:30
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Creative Commons