El viaje Glauber

Fermín Sales Segarra


A partir del fracàs de la pel·lícula espanyola Cabezas cortadas, dirigida 1970 pel cineasta brasiler Glauber Rocha, Fermín Sales indaga en la gènesi d'aquesta producció i en les raons del seu oblit.

La pel·lícula Cabezas cortadas es va filmar a Espanya durant el franquisme amb el beneplàcit de la censura, amb suport econòmic del país i obtenint, fins i tot, la categoria fílmica «d'interès cultural». Per a l'època, la producció comptava amb un ampli pressupost i el seu director posseïa fama internacional com a cineasta. No obstant això en el plantejament de la pel·lícula, Glauber Rocha s'acosta a la ficció, realitzant alguna cosa tan in novador per a l'època que no va ser comprès. La idea inicial era rodar una actualització de Macbeth, en la qual es mostrés el deliri i la decadència que sorgeix del poder absolut, des del punt de vista d'un dictador llatinoamericà interpretat per Francisco Rabal. No obstant això les maneres d'abordar el rodatge resultaven poc ortodoxos, més propers al Living Theater americà que al teatral hispà. Les preses eren una successió de happenings i performances sense guió que despistaven a tot l'equip. No obstant això, molts dels quals van participar en la pel·lícula, així com el públic i la crítica, la van rebutjar i van estomacar feroçment. En contraposició, uns altres van veure en ella una crítica a la dictadura imperant a Espanya pel que, en cert sentit, va tenir el reconeixement del públic contestatari.

Fermín Sales mostra subtilment en El viaje Glauber  les raons del fracàs a través d'un assaig audiovisual que, entre altres recursos, utilitza la relectura d'imatges contraposades del film i entrevista a actors, tècnics i crítics que van viure el moment. Les opinions i indagacions registrades són posades en imatge d'una manera poca usual però que ajuden a comprendre millor les circumstàncies del moment, a imaginar el subtext que Glauber Rocha podria pretendre explicar i a visualitzar els mecanismes que va utilitzar per plasmar les seves expectatives. Aquest documental personal advoca per l'eficàcia de la revisió des de la distància d'obres que, pel seu grau d'experimentació es desprenen del seu present davant la incomprensió dels seus coetanis.

Carlos Trigueros

Fitxa Tècnica

  • Títol: El viaje Glauber
  • Direcció: Fermín Sales Segarra
  • Producció: Máster Documental Creativo UAB. 2014.
  • Equip:

    Direcció: Fermín Sales
    Guió: Cristina Algarra, Davani Varillas
    Fotografia: Víctor Sanz
    Prod ejecutiva: Estel.la Muñiz

  • Durada: 00:22:00
  • Llenguatges: Català - Espanyol
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright