Port Trade Portrait

David Batlle Fuster


Des de l'alba, lentes panoràmiques van descrivint la presència i activitat existent en el port de Barcelona. Un lloc ideal per al turisme o la festa després de la festa. A penes existeix el clàssic treball portuari. Encara que, després d'aquesta presència esplendorosa s'oculta un fosc passat comercial, una riquesa generada pel trànsit esclavista. Institucionalment encara es continua vetant i perseguint a persones procedents dels països en els quals antigament es recol·lectava mà d'obra per a la poderosa burgesia. En l'actualitat, les persones que transiten alegres al voltant de la càmera desconeixen aquests detalls i els habitants obvien aquesta desigualtat encara que reclamin per altres desigualtats. Conflictes dels quals és testimoni l'estàtua de Colón vestida amb samarreta blaugrana.

Panoràmiques del port de Barcelona, els seus vianants, turistes i festers passegen sota un Colón amb la samarreta de F. C. Barcelona. David Batlle mostra l'escenificació d'un optimisme impostat o de postal. No obstant això, dos testimoniatges resituen l'alegre present en context. Des de la revisió històrica, la declaració de Lola López, directora del Centre d’Estudis Africans, que assenyala com part de la riquesa de Barcelona i la seva burgesia prové de ser un port clau en el comerç d'esclaus des del segle XVIII. Una pràctica que segles després encara no ha estat excusada públicament, fins i tot mantenint-se estàtues i places dedicades a esclavistes. Des de l'actualitat social, Kheraba Drame narra com són maltractats els immigrants dels països d'on provenien els esclaus. Aquestes declaracions, sobre un passat traumàtic i un present insolidari, activa espinoses qüestions, conegudes pels habitants però cínicament marginades en qualsevol discurs popular o institucional. A través d'aquestes declaracions s'enfosqueix la mirada sobre el port de Barcelona.

El documental Port Trade Portrait és un retrat d'un port reconvertit en parc temàtic, per a l'oci i gaubança del turisme, que amaga en el seu passat el pitjor dels comerços. Port Trade Portrait parla de postcolonialisme, de rics i pobres, dels quals tenen dret i dels quals no, del racisme i de la xenofòbia institucionalitzats.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Port Trade Portrait
  • Direcció: David Batlle Fuster
  • Producció: David Batlle. 2014.
  • Durada: 00:36:00
  • Llenguatges: Anglès - Català - Espanyol - Italià
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Creative Commons