Mis padres en el espacio

Jonathan Millán


Una escena quotidiana al costat dels pares (amb la peculiaritat que succeeix en l'espai exterior) és immortalitzada per Jonathan Millán a través d'aquesta pel·lícula de dibuixos animats.

Jonathan Millán mostra la banal quotidianitat familiar a través de l'estranyesa de l'espai exterior. Mitjançant dibuixos animats transforma la llar en nau espacial, retratant als seus pares tombats en sengles divans futuristes a l'interior de la nau. Després de la seqüència inicial de la nau en l'espai passa a l'interior de la mateixa en la qual es troben dibuixats tots dos pares tombats en els seus respectius divans. El pare mira a càmera i comença a parlar incitant als seus fills a dormir donat suport per la mare (dormir és necessari per a la possible criogenització prèvia a la ruta espacial). De seguida es percep que els enregistraments de veu han estat realitzades anteriorment en un ambient familiar (potser en el saló de casa) i que se salten les pautes establertes pels riures, equivocacions i altres accidents verbals. Els sorolls i correccions són incorporades en la dicció del dibuix animat. El seu pare és retratat a través de la seva veu com algú de forta personalitat i iniciativa, mentre que més suau i calmada és la mare, encara que a cada frase tots dos es parteixen de riure. Finalment aquesta fa dormir als seus fills comptant d'un fins a trenta-set. Després de la seqüència dialogada en l'asèptic interior es torna al pla de la nau en l'espai i un enigmàtic «continuarà…».

L'enregistrament de les seves veus i els propis diàlegs té la desimboltura de qualsevol registre no professional, com les preses fallides que no són eliminades a posteriori. El domèstic del procés, encara tractant-se de dibuixos animats, és conscientment utilitzat per a infringir qualsevol tecnofilia. Com comenta l'autor: «la idea parteix d'intentar crear una sèrie de dibuixos animats amb els mitjans que tenia al meu abast i barrejant quotidianitat amb ciència-ficció, per aquest motiu (mitjançant un muntatge trencat de les veus) vaig tractar de convertir uns diàlegs pròxims i familiars en una cosa estranya i enigmàtic». Una economia procesual que li porta a solucions simpàtiques a favor d'una plena identificació per part de l'espectador. A més, la complicitat de la parella amb les ocurrències del seu fill li atorga certa tendresa a la peça.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Mis padres en el espacio
  • Direcció: Jonathan Millán
  • Producció: Jonathan Millán. 2009.
  • Durada: 00:02:01
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright