Binario

Giuseppe Riccardi


Les dinàmiques de càrrega, transport i descàrrega de mercaderies, al costat dels seus operaris, són retratats en blanc i negre per Giuseppe Riccardi. Entre grues, trens i mecanismes, des del plànol general fins al detall, l'autor observa les singularitats, harmonitzant a través de l'àudio i la imatge diferents processos industrials. Segons progressa el documental van sorgint diferents tensions que doten a la peça de dinamisme.

Al començament, s'accedeix en color a l'espai industrial per tornar-se a un constant blanc i negre dels processos tècnics. El lloc, durant la foscor nocturna, es mostra tranquil i solitari fins que una grua comença a moure's. A continuació, dia i nit, el ferro, els engranatges, els artefactes i les activitats mecàniques dels processos pràctics són els protagonistes d'aquest documental. Les ombres i les llums es complementen, el paisatge es revela com un frenètic camp de batalla.

Sense narració oral, la trama es desenvolupa entre els diferents moviments de les mercaderies en un moll de càrrega. Els principals serveis oferts per una terminal de contenidors són retratats a través de les pràctiques rutinàries de moviments de transports i containers. Situant la càmera en enquadrament fix però en posicions poc habituals, Giuseppe Riccardi registra amb subtilesa les labors monòtones de la maquinària industrial. D'aquesta manera, les complexes dinàmiques del transport de grans mercaderies, amagades en els seus contenidors, es desvetllen com a estructures minimalistes agitades. Un paisatge gris en constant moviment de mòduls i suports, un escenari dinamitzat per les manipulacions de la càrrega. Les disposicions de les grues i dels diversos sistemes de gestió executen accions resolutives, el muntatge les reconverteix en un experiment sobre el caràcter performatiu de les accions industrials. D'aquesta manera aconsegueix una mirada sobre els detalls articulats mitjançant danses mecàniques que es desenvolupen en aquests immensos territoris quotidianament reconstruïts.

A l'àudio de Binario, els processos diligents i eficaços són acompanyats pel soroll de les grues i els transports que s'uneixen rítmicament i harmònicament al so ambienti per compondre la banda sonora. A vegades s'escolten veus del control de magatzem i algunes pulsacions dels tècnics que activen fases i que, al seu torn, modifiquen el ritme del documental, mostres del factor humà que maneja la maquinària. El tediós treball és reconvertit en un procés orgànic.


 

Fitxa Tècnica

  • Títol: Binario
  • Direcció: Giuseppe Riccardi
  • Producció: 2014.
  • Durada: 00:21:00
  • Formats: Quicktime
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright