Able and Disabled: 10 exercises

Gustavo Caprin


Aquest vídeo prossegueix els trets de l'anterior How to Build a House (2002), conjuminant els llenguatges de l'art –l'arbitrarietat, si es vol– i de la sistematització pedagògica. Es tracta d'una sèrie d'accions concebudes com a presumptes estudis sobre "comportaments de materials". La peça es desglossa en dos epígrafs –weight (pes) i behaviors (comportaments)–, i cadascun d'aquests inclou cinc accions. Exercicis practicats amb l'accionament manual de diversos objectes o elements comuns; en aquest cas uns gots i altres recipients de vidre, a més d'aigua i altres líquids. D'altra banda és vàlid el que s'ha dit per a l'obra anterior: vídeo accions entre la física recreativa i la patafísica (ciència de les coses inútils), amb algun artifici per a la vista.

Un got buit que una mà fa caure. Apilar quatre gots, un dins de l'altre. Aconseguir un equilibri aparentment complicat de tres gots, un damunt de l'altre, sostenint-se per les vores. Canviar, repetidament, l'emplaçament d'un got sobre una superfície, fins a retornar-ho aproximadament al lloc inicial. Copejar la base que sosté un got ple de líquid, fins a vessar part del seu contingut. Operacions com aquestes manquen, a primera vista, de tota fi utilitària i de grans aportacions en saber, encara que potser no més que aquelles que es duen a terme en laboratoris i parcs científics, o en alts estaments filosòfics. No es tracta per tant d'una caricatura.

Hi ha a més una voluntat de desmantellament. En part per les característiques dels elements manejats, les imatges es perceben com a monocromàtiques sense ser absolutament en blanc i negre. I l'absència de so convoca la memòria auditiva davant els cops, caigudes i friccions que es produeixen, així com en les operacions en les quals es remouen o aboquen líquids.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Able and Disabled: 10 exercises
  • Direcció: Gustavo Caprin
  • Producció: Gustavo Caprín. 2003.
  • Durada: 00:10:30
  • Format original: Betacam SP
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright