Esquina

Pedro Ballesteros


Una pis elevat en una cantonada del barri barceloní del Raval es converteix en l'observatori de la vida al carrer. Durant uns tres anys, Pedro Ballesteros pren imatges de la realitat, per a oferir-nos aquest conglomerat de situacions divertides, còmiques, tristes o tràgiques.

El vídeo parteix des de la mirada a vista d'ocell de l'artista. Ballesteros observa el que passa davant de la seva casa, ho filma detalladament i ens presenta també els sorolls que formen part del barri. Després de veure una baralla, veurem una successió d'històries, retalls e personatges que entren i surten, formant-se una narració complexa de la realitat. L'observació de Pedro Ballesteros no se centra únicament al carrer; des de la seva casa observa, i filma, habitacions del popular Hotel Espanya, un establiment clàssic que, amb el pas del temps, ha perdut el seu glamur. Joves turistes ocupen les seves habitacions i Pedro Ballesteros roba els seus moments d'intimitat. Els veiem a la dutxa, maquillant-se per a sortir de festa, dormint... L'espai íntim és visitat per la càmera aliena que ens ofereix, als espectadors, situacions d'allò més normals.

Les imatges de l'espai privat de transició (l'hotel) es combinen amb moments peculiars del carrer. Assistirem a noves baralles i altercats marcats per la pobresa del barri o l'efecte de l'alcohol en els seus visitants. Viurem moments dramàtics amb l'arribada d'una ambulància que es portarà el cos sense moviment d'una noia que jeu al carrer. El més fosc de la societat s'albirarà al costat de les elits (ja que aquesta cantonada es troba situada en les proximitats del Liceu, l'opera barcelonina).

Veurem el pas del temps, el fred i la calor, la pluja i fins a la neu. Els serveis municipals netejaran el carrer i realitzaran reformes, però el dia a dia seguirà en aquesta cantonada del Raval.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Esquina
  • Direcció: Pedro Ballesteros
  • Producció: Pedro Ballesteros. 2000.
  • Durada: 00:45:00
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright