Cambiando

Maite Cajaraville


»Enfrontades a la vida real, dues amigues es plantegen el canvi o no canvi en les seves vides.» Una taula, amb dues cadires enfrontades, dos gots (que canvien de grandària en funció de les paraules), so ambienti… i a mesurar forces. Dues amigues joves, que intenten gaudir de la vida, conversen a trompades des de successives argumentacions. Discussió de dues concepcions diferents de l'oci quotidià en una dialèctica de la preocupació, el coratge i les incògnites de la vida.

La història que representa Cajaraville, és conseqüent als moments d'inestabilitat personal i la necessitat d'un espai propi en la vida. Dues companyes de l'autora, durant les seves recerques a Frankfurt, es topen amb una disjuntiva per la rapidesa dels canvis de mentalitat, la incertesa i les contradiccions que apareixen amb l'edat. La conversa sense noses de dues amigues sobre el desig de fer i la por, disfressat d'avorriment diari, que l'evita. Ambdues tenen raons en contra seva per a no assumir en solitari els resultats dels seus actes.

En un diàleg entre iguals, tracten d'alleujar frustracions fomentant nous valors, actituds i comportaments. Com veiem, la magnitud del canvi pot anar de no canviar en absolut o, en la desesperança, acceptar una destinació que no es pot canviar. Aquest nou començament podria oferir noves oportunitats, o potser aprofundeix més en la ferida. Encara que, en aquest procés, poden descobrir tant intimidacions com cruïlles. Tot dependrà de la flexibilitat d'ambdues, la seva innovació, capacitat de resposta i sensibilitat per a preveure els destrets.

En aquest vídeo, Cajaraville redissenya, a través de la intervenció digital, les pauses i repeticions, un gir en el qual alguna cosa que percebem com a negatiu modifiqui el seu sentit. Canvis que s'originen per una interacció de forces, però al seu torn sense immiscir-se en els motius profunds de les dues amigues. En la seqüència final dos gots sobre la taula canvien de lloc, apareixent i despareixent, així com elles parlen uns minuts: una endavant, l'altra enrere. Una picada d'ullet a l'espectador, es pot estar entre canviar o no canviar, és igual, al voltant el món segueix i està en constant evolució (d'aquí el moviment dels gots per la taula).

A partir d'aquest vídeo Peter Weibel va realitzar una exposició en la qual presentava tota una habitació amb els mobles canviats, el piano en el sostre, l'escala en la paret, la taula entre dues parets en una postura inestable, el canvi està al nostre voltant i ha vingut per a instal·lar-se.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Cambiando
  • Direcció: Maite Cajaraville
  • Producció: Institut für Neue Medien, Frankfurt. 1997.
  • Durada: 00:02:10
  • Llenguatges: Alemany
  • Format original: Betacam SP
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright