Mario y Manuel

Javier Codesal
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Mario ha nascut. Javier Codesal filma al seu nebot Manuel, el germà de Mario. Manuel, que té un parell d'anys, ofereix totes les seves emocions i sensacions a la cambra. Javier Codesal ens presenta un doble retrat, de Mario i Manuel, seguint els seus primers passos en el món de l'aprenentatge.

El món dels nens escapa a la lògica del llenguatge. Aquest emotiu treball de Javier Codesal ofereix un contacte directe amb els moments de descobriment del món, de creació de la pròpia identitat. Mario i Manuel viuen amb emoció els detalls de la vida, però la diferència d'edat comporta un tipus de comunicació diferent. Manuel, del qual observem en el vídeo diferents graus de control de l'idioma, reconeix el que significa la càmera i vol parlar i jugar amb ella. Mario encara és massa petit per a entendre la representació que es crea amb la imatge filmada.

Vivim diferents moments amb tots dos nens. Les festes de disfresses i el joc amb la identitat i els herois de ficció, la cavalcada dels reis mags amb la cambra fixada en un pla curt sobre Manuel, que observa entre meravellat i tremolós allò que passa. També vivim un aniversari i l'explosió d'alegria que suposa obrir els regals.

Els dos nens observen el món amb els ulls molt oberts, intentant no perdre's ni un detall. Els dos senten fascinació per alguns detalls que els absorbeixen -Mario escoltarà el so que es produeix en copejar un objecte metàl·lic i Manuel menjarà un gelat amb absoluta dedicació- i, al mateix temps volen comunicar-se amb aquells que els envolten. Assistim també a l'enlluernament que produeix en Manuel la seva primera assistència al cinema, contemplant en el seu rostre i pupil·les les profundes impressions que va deixant en ell la projecció.

Javier Codesal ens mostra en aquest vídeo els canvis constants que es viuen en la infància, el temps experimentat en present i el coneixement que es va adquirint amb el pas dels dies.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Mario y Manuel
  • Direcció: Javier Codesal
  • Producció: Diputación Provincial de Huesca. 2005.
  • Durada: 00:42:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright