An Error Ocurred

Alonso Gil
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Aquest treball, que comença amb un tràveling per un dels barris més degradats de Sevilla —Las tres mil viviendas—, ens mostra a un grup de 'marginats' que fan ús del seu 'art', de les seves habilitats en la música i de la seva destresa en la conversa per guanyar-se la vida en una de les zones més turístiques de Sevilla. Gravat amb-passió però sense cap compassió, An error occurred ens ofereix les actuacions d'uns músics de carrer que regalen les seves 'especialitats' a qui vulgui (més que escoltar-los), callar-los, a canvi de treure's unes «monedillas».

La Porta de la Carn, així cridada per ser la porta que comunicava la jueria amb el barri de sant Bernardo i l'escorxador quan Sevilla era un recinte emmurallat, solia ser una zona de reunió de murris, granujas i captaires. Des d'aquests temps que Cervantes narrés en la ilustre fregona fins avui en dia, el barri ha canviat de manera ostensible, especialment en els últims anys, en què la febre rehabilitadora i el turisme feroç han diluït la identitat d'un veïnat que ara se'ns ofereix ple de negocis d'hostaleria, de veladores, etc. Un barri que mira de front i amb la bava caiguda al turisme. Després de l'obligat recorregut pel barri de Santa Creu, els turistes paren en aquestes terrasses per reposar forces. I amb ells apareixen uns nous murris disposats a treure algunes monedes: L''extraordinari del cartró', que toca amb un tros de cartró arrugat com si es tractés d'una guitarra; o el percussionista 'Joaquín el de la llauna', que fa anys que cantant i tocant un llauna amb una destresa inigualable i que en acabar la seva actuació crida amenaçadora «...o me dais alguna cosa o canto más...». La càmera frontal no permet l'obliqüitat amb la qual solem relacionar-nos amb els artistes intrusos, perquè aquí aquests projecten la seva energia cap a la lent dirigint-se directament a aquesta.

És aquest vídeo clara mostra del caràcter lúdic i reflexiu al temps, amb què Gil aborda el seu treball. Una obra considerablement especial, no solament per la seva qualitat artística sinó pel seu interès com a document antropològic i sociològic.

Fitxa Tècnica

  • Títol: An Error Ocurred
  • Direcció: Alonso Gil
  • Producció: Alonso Gil. 2001.
  • Durada: 00:10:50
  • Llenguatges: Anglès - Espanyol
  • Subtítols: Anglès
  • Format original: DVD
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright