Mandorla Ignis

Benet Rossell
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



L'artista intersdisciplinari Benet Rossell ens ofereix la seva lectura personal de les celebracions, la tradició i el gust pel surrealista. Centrant-se en l'ametlla, com a imatge del camp, Mandorla Ignis ens portarà de viatge a diferents llocs de la geografia catalana i a les seves celebracions. El document videogràfic, innovador en el seu format, barreja informació sobre exposicions i un ritual festiu organitzats pel propi artista i és, al mateix temps, un vídeo artístic i de caràcter poètic.

Benet Rossell, personatge mític de l'art contemporani català, presenta en aquest treball la seva relació amb l'entorn. El vídeo comença amb un paisatge en moviment d'infinits camps amb ametllers. Una ametlla balla enfront de nosaltres i dirigeix la nostra mirada. La música de Pau Casals (referent català en la interpretació de música clàssica i popular) és substituida per la de Jaume Sisa (també referent català, però en aquest cas de la psicodelia) en arribar l'ametlla a Barcelona. La mateixa ametlla ballarina passejarà entre els carrers i els monuments de la ciutat comtal, mostrant interès pel monument de Colón (amb el qual Benet Rossell i Miralda van treballar en altres projectes com el vídeo Súbete a Colón). Passejant per les Rambles, i guiats per la fruita seca voladora, arribarem al Palau de la Virreina, on es troba una exposició del propi artista. El recorregut seguirà per Catalunya, visitant-se els grans referents i arribant a la ciutat de Lleida, on una altra exposició de Benet Rossell ens rep. En totes dues exposicions trobarem una enorme escultura de fusta que representa un ou amb textura d'ametlla. La tradició catalana incorpora l'ou com balla, un ou sustentat per un assortidor en una font. Rossell dóna la volta a la tradició i converteix a l'ametlla en l'element principal, convertint el gran ou en font.

El vídeo acabarà amb una esplendorosa celebració de carrer, liderada pel grup teatral Comediants, on assistirem a la crema de l'escultura esmentada, apareixent el foc com a element místic del ritual festiu.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Mandorla Ignis
  • Direcció: Benet Rossell
  • Producció: Videolab. 1997.
  • Durada: 00:20:10
  • Llenguatges: Català
  • Subtítols: Anglès
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright