Ninots

Julián Álvarez


L'artista observa l'obra d'un altre reinterpretant-la. Ninots de paper penjats dels arbres. Transparències d'éssers sobre éssers blancs, molts ninots penjats, penjats, com a innocents atrapats entre les branques dels pollancres, surant a manera de follets o esperits del bosc. Veus de nens, cançó lírica angoixada, sorolls de mastegar o caminar pel bosc…

En NINOTS / innocent Julián Álvarez desenvolupa una exploració visual a través d'un tractament musical heterodox que s'apropia i transforma el document de l'obra de Rosa Puig a través dels seus records personals. Gràcies a la portabilitat, immediatesa i flexibilitat de la cambra es desplaça entre personatges anònims, comuns o simplement innocents. Movent assossegada i capritxosament la «càmera a mà» en diferents direccions estimula fluidament una terra carregada de memòries. Tranquil·litat activa excepcional que li permet relaxar-se delectant-se amb les divergències del sentit, extraviat de si en l'observació creativa integra les figures sobre el paisatge.

Julián Álvarez assumeix la posada en escena que compon Rosa Puig per a la seva sèrie fotogràfica Ninots (exhibida en la galeria Antonio de Barnola). Els Ninots, com els recortables que assenyalen als sofridors d'innocentades, s'assemblen un individu despersonalitzat, un simple, que en reunir-se es converteix en una multitud translúcida bressolada per les eventualitats de la vida, modelada per les circumstàncies. Aquestes siluetes transparents són traslladades, adaptades i deformades per a instal·lar-se en diferents paisatges, en aquest cas una arbreda en Veguellina de Orbigo (Lleó), poble natal de Julián Álvarez.

Es pot observar una aroma malenconiosa en la imatge d'aquest vídeo (potser per la proximitat afectiva de l'autor) a través d'un tractament difús i desaturado atorgant a l'ambient una sensació onírica. Al seu torn, altres ninots, generats en 3D, se superposen als del paisatge transformant-se tant en ombres de si mateixos com dels altres. Ninots virtuals sobre ninots reals a manera d'immaculats esperits levitant a través del rotund territori. Alè natural que defineix els diferents estats del ninot.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Ninots
  • Direcció: Julián Álvarez
  • Producció: Julián Álvarez. 2006.
  • Equip:

    Càmera HDV: Julián Álvarez
    Intervenció artística Ninots: Rosa Puig
    Edició i composició: Julián Álvarez, Josep M. Jordana
    Animació 3D Ninots: Abel Cabrero
    Música: Anna Subirana (Voz), Joan Saura (samplers), La Nena (CD Araki, G3G records)
    Localizació: rodalies de Veguellina de Orbigo-León

  • Durada: 00:05:15
  • Format original: DV-Cam
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright