tttp-promo

Daniel Andujar TTTP (Technologies To The People)


TTTP - promo il·lumina els avantatges ideals de la nova economia, iniciada amb el sorgiment de les empreses punt com. Apropiant-se d'un espot publicitari aliè, generat per a la seva distribució web (d'aquí el seu pixelat), l'empresa fantasma Technologies to the people es presenta com a redemptora del nou món digital. Persuasivament amable, la monòtona i neutral plegaria d'aquesta promoció se sotmet a un puritanisme temperat, sobre frases amb aparença innovadora però continguts submisos i retrògrads.

TTTP – promo és un vídeo publicitari de la corporació Technologies to the people. Les característiques promocionals de qualsevol companyia de béns immaterials són aplicades, apropiant-se d'al·legories visuals del món dels negocis que indueixen un discurs somiador carregat de metàfores gojoses i autosatisfactories. Un promocional tipus, en el qual les bondats inexistents d'aquesta empresa quimèrica es presenten afectuosament, conservant, es pressuposa que irònicament, aquestes elevades promeses de benestar. El dinàmic muntatge emfatitza suaument els contrastos entre fonts en una retòrica sibil·lina assenyalant els conceptes positius que TTTP proveirà al nou món. Multitud de veus i presències humils (aparentment de reconegut prestigi) es fonen suau, assossegada i planament, pel fluir de les imatges positivament evocadores. Un lacònic cor de franqueses, que estimula a l'usuari potencial en una retòrica sospitosament innocent, entre conceptes de flexibilitat, futur, decisió i la necessitat d'aconseguir l'èxit sota el lema «tu mereixes el millor».

Des de les seves intervencions en espais públics sobre temes com el racisme, la xenofòbia i l'abús de la tecnologia en els sistemes de vigilància, l'obra de Technologies to the people ha evolucionat cap a una recerca sobre la manipulació social corporativa. Encara que l'espai públic s'ha transformat en xarxes digitals d'informació, els conceptes de partida no han variat, incisions en els límits del públic i el privat, entre la realitat i la mentida.

La farsa ha arribat a generar una corporació internacional, Technologies to the people, que camufla un provocador i controvertit treball artístic sobre l'ús i comercialització de les tecnologies. Empresa creada en 1996, com a projecte artístic durant el programa Discord. Sabotage of Realities (Kunstverein i Kunsthaus d'Hamburg), només existeix en la virtualitat de l'art. Cremant, com una falla, la infraestructura mediàtica del màrqueting corporatiu (logotips, marxandatge, vídeos promocionals i suports web) per jugar amb el foc dels nous ideals tecnocràtics, hàbils a explotar la credibilitat fàctica d'idees i productes sense materialitat física a favor d'una societat plenament integrada en el digital.

Fitxa Tècnica

  • Títol: tttp-promo
  • Direcció: Daniel Andujar TTTP (Technologies To The People)
  • Producció: Technologies to the people. 1998.
  • Durada: 00:03:25
  • Llenguatges: Anglès
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Creative Commons