X-devian

Daniel Andujar TTTP (Technologies To The People)


En aquest vídeo industrial arquetípic, Technologies To The People desenvolupa la presentació comercial, a un selecte grup d'usuaris, d'un nou sistema operatiu anomenat X-devian . Una apropiació manipulada que incideix en l'esperit positiu del nou programari. Informació preconfigurada per a qualsevol usuari potencial com una il·lusió que expandeix les utopies de l'accés a la informació i bressol del coneixement, prometent i demostrant, com en qualsevol manual d'autoajuda, "aquest serà el que salvi la teva vida. Una nova esperança".

X-devian desplega un publireportatge, a través del comentarista i testimoniatges "reals", amb la presentació de la panacea del programari. Produït per Technologies To The People, amb aquest sistema operatiu ningú tindrà cap problema amb els seus ordinadors. S'introdueixen, al compàs del presentador, diferents testimoniatges que certifiquen la qualitat vital i espiritual del producte sense parlar de les seves característiques. Technologies To The People indaga, simplement presentant-ho tal qual, en les capacitats de perversió en la representació escènica de les noves tecnologies de la comunicació. Una recerca que parteix de les seves experiències entorn del "artivisme" del net.art, desestructurant el sentit del copyright.

En una fira tecnològica, on l'acostament a l'usuari és primordial, se situa, suposadament el stand del sistema operatiu X-devian (solapant al producte realment exhibit). La seva incursió és neta, simplement censura els esments de la marca per part dels interlocutors, el que queda és un discurs sobre la bondat per a cos i ment, i oportunitat funcional d'un producte per qualsevol. L'ambigüitat filosòfica de la marca, reglada pel màrqueting directe, qüestiona irònicament les promeses de la nova economia, criticant la voluntat de control que s'amaguen després de la seva transparència enganyosa.

Treball presentat a la sala 01 d'Olot, com a part de l'Individual Citizen Republic Project, on es partia del concepte de sistema operatiu, des de la imatge promocional del producte, remetent-se a un imaginari col·lectiu d'aquest tipus de negoci per expandir-se cap a altres tipus de procediments de control, polítics, socials, anímics... Un programari inexistent però que provoca una sèrie de correspondències complexes sobre la materialitat de les tecnologies d'informació, la seva promoció i recepció. Discurs retòric i conceptual que introdueix a l'espectador en la fortuna de ser un triat en conèixer tan estupend sistema.

Fitxa Tècnica

  • Títol: X-devian
  • Direcció: Daniel Andujar TTTP (Technologies To The People)
  • Producció: Technologies to the people. 1998.
  • Durada: 00:02:05
  • Llenguatges: Anglès
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons