Retroalimentación LSD

Virginia Villaplana Ruiz


A Retroalimentación Virginia Villaplana reuneix les pràctiques fotogràfiques d'intervenció cultural queer que des de 1990 ha desenvolupat el col·lectiu activista LSD i Fefa Vila, una de les seves fundadores, a Espanya. Amb una factura de videoclip experimental es mostren les obres que al llarg de la dècada dels 90 va dur a terme aquest col·lectiu feminista queer.

El grup LSD sorgeix al febrer de 1993, en el barri madrileny de Lavapiés, reunint components provinents de grups feministes, de lesbianes, i de l'esquerra extraparlamentària. Van realitzar fotografies i fanzines que posaven en dubte molts dels discurs imperants sobre la qüestió feminista i queer, tant en els media, com en la societat, com en la política institucional.

Retroalimentación i Escenario Doble  conformen un díptic que porta per títol Escenario doble, género, DIY y feminismo que part de l'experimentació i l'activisme feminista queer. Aquest projecte sobre escriptura experimental és un assaig doble sobre la gestualitat i la teatralitat en les quals es construeixen els gèneres. Té com a eix l'activisme queer i agit prop al context d'Espagna.

El treball de Virginia Villaplana no s'expressa únicament a través de la seva peces artístiques; també ha realitzat una important labor de difusió del treball d'altres artistes i teòriques feministes del context espanyol i internacional. I dins d'aquest tarannà de col·laboració activa ha de valorar-se aquest treball.

Virginia concep un "contra-cinema" una "des-estètica feminista" i d'aquí la seva labor ha estat doble, com a realitzadora i com a teòrica. Virginia comparteix cerques amb altres directores que ja sigui des del cinema documental, el cinema assajo, l'autobiogràfic, la pel·lícula domèstica, els documents etnogràfics, els films d'art o el vídeo combatiu, han plantat cara a la mirada patriarcal i unívoca, reescrivint les nocions de “ficció” i realitat”, d'Història i històries. Chantal Ackerman, Agnès Varda, Mira Nair, Ulrike Ottinger o Solveig Anspach, entre altres, enfonsant limitis entre ficció i “realitat”. Ivonne Rainer, Trinh T Minh-ha, Lourdes Portillo, Barbara Hammer, Naomi Kawase… tractant de trobar en el llenguatge experimental noves vies de compromís. Al nostre país:Cecilia Barriga, Maria Ruido, Sally Gutiérrez, Cabello-CarcellerEstibaliz Sádaba, Erreakzioa

Fitxa Tècnica

  • Títol: Retroalimentación LSD
  • Direcció: Virginia Villaplana Ruiz
  • Producció: LSD. 1998.
  • Equip:

    Realització: Villaplana&Couso
    Producció: Fefa Vila
    Música: Floy Krouchi

  • Durada: 00:05:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Betacam Digital
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright