Secret Strike Lleida

Alicia Framis
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Un pas de vianants detingut. Les seves habitants efímeres congelades en creuar les bandes blanques. Excepte excepcions. Alicia Framis va organitzar una vaga secreta per a commemorar del Dia Internacional contra la Violència de Gènere a Lleida el 25 de novembre de 2005. Cent dones amb guants vermells paralitzant el trànsit en un pas de vianants com a queixa davant l'immobilisme institucional respecte a la violència domèstica.

La vaga secreta de Lleida, dirigida per Alicia Framis para el Centre d’Art la Panera, va consistir en la congregació d'una multitud de dones immòbils en un pas de vianants cèntric d'aquesta ciutat. El vídeo és un recorregut entre estàtues vivents en diferents actituds. A l'ésser un lloc públic les persones que no coneixen el motiu passen al seu al voltant, contrastant la quietud i el moviment esporàdic. D'altra banda, el constant so de clàxon dels cotxes detinguts, a causa de l'acció silenciosa, confirma tant la voluntat d'estar en vaga com la veracitat dels fets, més enllà dels efectes virtuals. Els gestos i conductes espontànies de les persones en pausa ajuden a definir un fragment perceptiu de quotidianitat inconscient, la de vianant i les seves diferents maneres de creuar la zona de la seva nèmesi, el conductor. Exercici social que se situa entre el document i la situació construïda, en retardar la realitat a partir de la seva subtil manipulació.

Framis explora la relació entre temps i espai en l'urbs contemporània provocant situacions col·lectives estàtiques per a motivar la reflexió entorn de les contrarietats implícites en diferents grups de persones avui dia. Aparentment similar a la nova moda d'accionisme social importada dels EUA pel col·lectiu Improv Everywhere, estesa recentment per les capitals espanyoles, entre les quals estan les concentracions públiques de persones congelades similars a les Secret Strike però que, a diferència d'Alicia Framis, tenen com a única motiu l'abstenció a les dinàmiques accelerades de la cultura actual. En moltes els immobilitzats solen ser actors i no posseeixen l'encant d'aquest travellingdescriptiu que reforça la idea d'immobilitat en l'obra d'Alicia. Tant el desenvolupament a diferents nivells de coneixement com la netedat dels treballs de Framis manifesten la compatibilitat, en l'obra d'art, tant la recerca sensible com la denúncia social.

Un vídeo de senzillesa efectiva en el qual el recorregut de la càmera a través de l'activitat congelada, en pla seqüència, provoca un desplaçament a través de la suspensió del moviment obtenint un efecte de pausa que permet a l'espectador observar als diferents manifestants, permetent-li tafanejar soci i psicològicament un espai urbà / humà.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Secret Strike Lleida
  • Direcció: Alicia Framis
  • Producció: Centre dâ??Art la Panera. 2005.
  • Durada: 00:03:45
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright