Lectures de Cirlot: 1-Cristo Cristal

Eugeni Bonet


Eugeni Bonet ret homenatge a Juan-Eduardo Cirlot (1916-1973) a través de cinc vídeos basats en poemes de diferents èpoques dins de la sèrie Læctures de Cirlot. En Cristo cristal, després d'un pròleg presentant el context del seu creador, permuta en lliures relacions i accepcions les diferents possibilitats de fragmentació de les paraules del títol del poema, acompanyat pel so cristal·lí de la flauta compost per Barbara Held.

«A vegades, els artistes d'avantguarda triguen a obtenir un ple reconeixement. Dit d'una altra manera, és necessari que passada bastant temps fins que la boira despertada pel que semblen les seves "rareses" i "lucubracions", i en el fons per ventura sigui tan sols el producte de multiplicar la seva solitud pel seu esperit investigador, s'esvaeixi.» (J. E. Cirlot citat per C. F. Guinea)

J. E. Cirlot cerca en la seva pràctica poètica, combinant teories estètiques i religioses, la trascendentalidad del símbol tendent a la il·luminació. La seva poesia s'expandeix atorgant múltiples accepcions als conceptes que exposa. La seva lectura va més enllà de l'escrit en jugar amb els referents culturals a manera de links mentals. Mitjançant una austeritat monòtona, mínima i mínimal actualitza els significats desmaterializando i recombinando els símbols exhumats.


Cristo cristal data de 1968. Per al seu (re)creació en vídeo Eugeni Bonet planteja un mar, sempre en moviment, de papers sobre el qual les grafies electròniques es mouen. La tipografia del poema, que va variant de color sobre un fons de textures de paper (marques d'aigua, plecs i el passar de les fulles d'un llibre), es desembolica paral·lelament al traç sonor de Barbara Held, compost a partir del vídeo ja elaborat (com Eduardo Polonio per a EINAI ). Una música amb flautes de cristall que genera subtils respiracions i mínimes percussions, com a contrapunt que equilibra límpidament la fusió audiovisual.

Les múltiples divisions potencials, de les paraules que donen títol al poema, donen vaig piular a diferents permutacions, combinacions i al·literacions dels seus elements induint conceptes a través de vocables afins, condensant el sentit fins a arribar a la mínima expressió fonètica. Paraules que donen lletres que construeixen paraules en els seus desplaçaments per la pantalla.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Lectures de Cirlot: 1-Cristo Cristal
  • Direcció: Eugeni Bonet
  • Producció: In Medias Res. 1997.
  • Equip:

    So: Barbara Held
    Proiectum effectio digitalis colligatio: Eugeni Bonet
    Animació Poètica: Cristina Casanova
    Videograties: Valentín Roma, LoTema, Maite Blay / Joana Borrás
    Sonus optimus: Perfe Herrera, Mikel Azpiroz
    Auxilium technicum: Santi Fort
    Nominalis musica: Suite Atonal, J. E. Cirlot, 1947 (Fragmenta extracta)
    Artifex musicae: Isabel Muniente
    Gratus animus erga: Lourdes Cirlot Valenzuela, Victoria Cirlot Valenzuela,
    Guies: Jaime D, Victoria Cirlot, Lourdes Cirlot, Joan Perucho, Antonio Beneyto
    Col·laboració: Institut Universitari de L’Audiovisual (Universitat Pompeu Fabra)

  • Durada: 00:11:00
  • Llenguatges: Català - Espanyol
  • Format original: Betacam Digital
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright