Epiphanie

Jean Castejón Gilabert
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Epiphanie és un quadern de viatge en el qual el tren és coprotatonista al costat de la memòria familiar de l'autor. Una narració personal localitzant indicis sobre el passat familiar, la dictadura de Franco, i el personal, un mal record sobre la Guàrdia Civil, que no s'atreveix a preguntar a la seva àvia, homenatjada constantment en el documental. Una cerca interior activada per l'aparició de les estatuetes dels Reis Mags col·locades per l'anciana per a la celebració del Nadal. Vistes, exploracions i record sobre la Guerra Civil, els estiuejos d'una família francesa d'origen espanyol en la costa llevantina durant els anys setanta i l'Epifania de 2000 a Alacant. Un àlbum d'evocacions narrades sobre el present on tot ha canviat.

Dos viatges, el primer de París a Savigny per a recollir de la residència a la seva àvia, Paulette, i portar-la al setmanal menjar familiar. Mentre ella decora la casa per al Nadal, l'autor recorda que la seva àvia va deixar Espanya fa vint anys, que va viure allí durant la dictadura de Franco i que mai han parlat d'això, ni s'atreveix a preguntar. Totes aquestes preguntes es condensen en retrats íntims de la mateixa preparant pastels i cosint. Davant els Reis mags que col·loca Paulette li ve a la memòria un trauma de la seva infància sobre una parella de la Guàrdia Civil de nit davant d'una foguera. En els records és on comença el segon desplaçament, cap al Nadal d'Alacant. Viatge cap al passat, en el present, a través del tren. Entre els diversos paisatges en moviment es presenten en súper 8, filades per la veu en off de l'autor, escenes estivals de la seva família de vacances i de les epifanies d'antany a Alacant, de quan els Reis Mags arribaven en un veler.

Una vegada arriba a Alacant, Jean Castejón mostra períodes determinats i precisos de la seva exploració de la ciutat, a manera d'esbossos en el seu quadern de viatge. L'autor va presentant diferents evocacions, tant dels seus pròxims com de l'entorn pretèrit, retratant l'espai en narracions eventuals. Nostàlgies pròpies i alienes adequant-se a les tradicions del lloc. Com ho és la cavalcada dels Reis Mags, prèvia a l'epifania del 6 de gener. Tradició que remet en donar a conèixer a Jesús al món, fer-lo públic, com li succeeix a l'autor en presentar-se ja com a adult a la ciutat dels estius familiars. El seu viatge fins a Alacant conclou en una epifania personal on reinterpreta la seva visió infantil i sensacions que aquesta ciutat enyorada li produeixen. Mentrestant, l'helicòpter que ha posat als Reis Mags en la plaça de toros parteix cap al cel nocturn del misteri.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Epiphanie
  • Direcció: Jean Castejón Gilabert
  • Producció: Local Films. 2003.
  • Durada: 00:47:00
  • Llenguatges: Espanyol - Francès
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: DV-Cam
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright