Casi tuvo hijos con Lili

Kikol Grau


Per al vídeo musical de la cançó Casi tuvo hijos con Lili, del grup barceloní Tu Madre, Kikol Grau crea un muntatge insòlit de gràfics monocromàtics extrets de videojocs primigenis. Animant les posicions estàtiques de desenes de personatges diferents, el realitzador barceloní elabora un conjunt de seqüències dinàmiques que, minuciosament col·locades, queden sincrònicament pautades pel ritme entretallat del tema musical.

Aquest videoclip homenatja l'estètica funcional dels videojocs electrònics dels anys vuitanta i, especialment, dels jocs de videoconsoles portàtils com Game & Watch, fabricada per Nintendo a partir de 1980. Editant sobre fons blanc les figures esquemàtiques de gats, ocells, atletes, batedors de beisbol i desenes de gràfics, –alguns d'ells recognoscibles, com és el cas del mític Donkey Kong Jr.­­­—, Kikol Grau soluciona un vídeo mil·limètricament sincronitzat, en menys de dos minuts. Un dibuix d'una videoconsola clàssica com Table Top amb el nom de la banda i el títol de la cançó, al costat d'una sèrie d'il·lustracions d'instruccions per a carregar l'aparell portàtil, marquen l'inici d'un vídeo musical l'animació minimalista del qual resulta sorprenentment vivaç.

Si en la muntatge del vídeo musical Prematur –també fet per Kikol Grau per a Tu Madre– el material principal a editar eren les captures d'un grup de noies adolescents, divertint-se, ballant i cantant durant el temps lliure, ara la iconografia parteix d'un altre tipus d'entreteniment, aquesta vegada molt més abstret.

Vistes retrospectivament, aquestes videoconsoles portàtils de tercera generació, caracteritzades per les seves pantalles LCD, els gràfics de 8bits i els sons repetitius, resulten interactivament limitades, però visualment atraients. I és precisament aquesta tecnologia anyenca d'imatges esquemàtiques, la que queda reivindica nostàlgicament en un vídeo musical eficaç de principi a final.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Casi tuvo hijos con Lili
  • Direcció: Kikol Grau
  • Producció: Kikol Grau. 2010.
  • Durada: 00:01:51
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright