Devenir Vídeo (adiós a todo eso)

Gabriel Villota Toyos


Devenir Vídeo (adiós a todo eso) és un documental exhaustiu que revisa el que ha significat el vídeo en el context artístic espanyol des dels anys setanta fins a mitjan primera dècada del 2000. Produït per al projecte expositiu i de recerca Desacuerdos, Gabriel Villota presenta a un gran nombre dels artistes i agents artístics que han participat en la definició de quina ha estat i és el vídeo en art a Espanya.

Aquest documental, de gairebé tres hores de durada, ofereix interessants fragments d'entrevistes realitzades amb artistes, gestors o teòrics com Antoni Muntadas, Marcelo Expósito, Txomin Badiola, Jon Mikel Euba, María Ruido, Manel Clot, Carles Guerra, Juan Guardiola, Nuria Enguita, Santi Eraso, Carles Congost, Sergio Prego o Chus Martínez.

El treball s'organitza en 4 episodis temàtics i un epíleg, oferint diferents aproximacions a què és el vídeo i com s'ha modificat la seva presentació i relació amb el context artístic a Espanya. La primera part, Genealogía(s) del vídeo,, observa l'evolució soferta des dels anys 70, amb una primera aproximació al vídeo de caràcter polític, fins a acabar parlant de la generació d'artistes que planteja el vídeo des d'un context com la galeria d'art. La segona part, La técnica como problema, discorre mitjançant aproximacions a la democratització i la facilitat de producció i com ésto ha afectat en el camp artístic, així com al valor que es dóna al nou com a factor espectacular i vacu. La tercera part, La cuestión ideológica, planteja el valor polític del vídeo i les diferents postures que ofereix a un nivell general i particular, com seria el cas del vídeo feminista o que s'acosta a temes de gènere. Difusión y mercado, la quarta part del vídeo, discuteix les maneres de presentació del vídeo, emfatitzant el paper de les galeries i el treball de distribuïdores de vídeo, així com els motius de la introducció del vídeo en el context institucional.

El projecte Desacuerdos, del qual forma part aquest vídeo, ha suposat un punt d'inflexió en la historiografia de l'art produït en la península i Devenir Vídeo (adiós a todo eso) és un perfecte exemple de la filosofia del projecte: buscar noves maneres i nous continguts per a la historiografia del nostre temps.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Devenir Vídeo (adiós a todo eso)
  • Direcció: Gabriel Villota Toyos
  • Producció: Proyecto Desacuerdos, La Providencia. 2004.
  • Durada: 02:57:50
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: DV-Cam
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright