Ramón Churruca


Ramón Churruca neix a Bilbao en 1964. Des de petit mostra interès pel còmic, el cinema i la pornografia. Estudia al col·legi agusti Pare Andrés de Urdaneta, del que guarda un grat record: "Era un camp de concentració. Existia la cultura del futbol: si no jugaves, eres marica o estrany".

Influït per l'obra de Doug Hall, viatja amb 20 anys a Estats Units per estudiar cinema experimental al Art Institute de Sant Francisco on es va llicenciar en performance/video. La seva estada a la ciutat li va suposar una obertura total de ment. No obstant això, Ramón va descobrir que els sistemes de castes socials es reprodueixen al món de l'art. "Aquests mons suposadament liberals són molt tancats". Aquesta idea serà una constant en la seva obra.

Al seu retorn de Califòrnia, en 1989 actua sota el pseudònim de Ramón Quantalagusta en la bilbaina Safi Galeri del carrer Les Corts. Allí es van fer les primeres performances del Botxo en les quals participaven artistes com Bada, Alberto Safi o Álex de l'Església. En aquesta galeria Churruca va parlar per primera vegada del naixement del nou basc: el Tecnoaldeano Urbano, "l'il·luminat messiànic que està reflectit en Ibarretxe, en aquells que volen construir un gegantesc bidegorri euskaldun on puguin anar canalitzats cap a les seves paranoies".

Statement

Per a Ramón la performance "és una suposada bogeria. Té molt treball mental i d'escriptura. Em dono una sèrie de pautes que en directe vaig canviant segons vegi el que està succeint". Cerca en el públic la immediatesa, la connexió i el subidón. Després de Tecnoaldeano Urbà, Churruca ha estat Olentzero Farlopero, Siamés Separatista i, actualment, actua com El no-res en descobrir després de 30 anys de carrera que no existeix com a artista.

El cinema és una de les seves grans passions i es considera "molt bon espectador" encara que es creu la ficció dels altres però no la seva. Ha realitzat diversos curtmetratges i ha actuat en una dotzena de pel·lícules, sempre en col·laboracions especials. Álex de l'Església va comptar amb ell per a El día de la bestia, Muertos de risa i Crimen Ferpecto. Malgrat això, Churruca assegura que funciona millor com a performer.

Churruca és un dels màxims exponents de la disciplina de la performance al País Basc. La seva dedicació al tema durant anys i el carisma personal d'aquest artista, fan que el seu cos, la seva llengua, les seves idees i els seus objectes siguin vehicle creatiu per a l'acció i la transmissió compulsiva.

Juan Dopico