Juan Carlos Fernández Izquierdo


Juan Carlos Fernández Izquierdo (Irun. 1965) Llicenciat en Belles arts. Universitat del País Basc. Especialitat Mitjans Audiovisuals. Resideix a Cantàbria on realitza la seva activitat artística. És professor de Batxillerat d'Arts on imparteix les assignatures de Cultura audiovisual i Disseny en l'I.I.S. Manuel Gutiérrez Aragón de Viérnoles. Torrelavega. Cantàbria.

Seleccionat per participar com un dels 100 convidats a nivell mundial a l'International conference about the future of the Art Education. New York. Novembre d'1999. Director del grup ESFERA Teatre.

Forma part del jurat dels premis d'arts plàstiques Pancho Cosio de la Direcció Regional de Joventut del Govern de Cantàbria, del Concurs de vídeo art del Magatzem de les Arts dins del Festival Foconorte i des de 2007 dels premis Max de teatre en l'apartat espectacle revelació.

Durant el període de temps comprès entre els anys 1991 i 2009, he impartit i dirigit més de 350 ponències en diferents cursos de formació dirigits a docents i artistes i cursos sobre l'ús de la tecnologia audiovisual com un element didàctic i els diferents processos de creació basats en la imatge. Destacar la direcció dels cursos Arte y tecnología impartit en la Nave Sotoliva de Santander que va comptar amb la presència de Marcelo Expósito, Gabriel Villota i Marceli Antúnez Roca, membre fundador de la Fura dels Baus presentant el seu performance Epizoo, Tecnología y Arte Actual amb la participació de José Ramón Alcalá, professor de la Facultat de Belles arts de Conca, desenvolupat en Torrelavega, La educación artística en el s. XXI realitzat a Santander al febrer de 2004 o Vídeo versus Teatro. La imagen electrónica y las artes escénicas a Torrelavega al març de 2004.

Ha publicat diversos articles i elaborat productes multimèdia sobre l'ús didàctic i artístic de tecnologies audiovisuals, destacar la participació enLa educación visual en la secundaria. La educación visual y plástica hoy. Educar la mirada, la mano y el pensamiento per a l'Editorial GRAÓ. Barcelona 2001 o el Cd-rom “I Festival Internacional d'Escoles d'Art Dramàtic. 1999 realitzat per al Palau de Festivals de Cantàbria.

Alguns dels premis i esments aconseguits durant el període 1987 – 2006: 2º Premio de escultura. Certamen de arte joven de Cantabria. Mención especial del jurado. 1er Festival de Vídeo de la Universidad del País Vasco y en el 1er Festival de Vídeo de Tolosa. 3er Premio Segundo Festival de Vídeo de Tolosa. 1er Premio de Fotografía en B/N VIII Edición del certamen “José Hierro”. Ayuntamiento de Santander. 1er Premio Tercer Festival de Vídeo de Tolosa (Bideoaldia). Seleccionat per el Instituto de Cooperación Iberoamericano i el IVAJ per a formar part de la Muestra de Vídeo y Cine joven español. 1er Premio al mejor conjunto de materiales didácticos audiovisuales. Programa de Nuevas Tecnologías. MEC. Madrid. Beca de creación para artistas plásticos. Consejería de Cultura de la Diputación Regional de Cantabria.

Algunes de les mostres i certàmens en els quals ha participat en el període comprès entre 1985 i 2010: Popularte. Museo municipal de Bellas Artes de Santander. Certamen Regional de Artes Plásticas. Museo de BB. AA. de Santander. Certamen Nacional de Artes Plásticas. Caja de Ahorros de Valencia. 1ª Bienal de Facultades de Bellas Artes. Toulouse. Francia. 1ª Bienal de Vídeo de Barcelona. Colectiva alumnos de Bellas Artes. Sala Juan Larrea. Bilbao. 1er Festival de Vídeo de Tolosa. Guipúzcoa. Arteleku. Forum de las Artes. San Sebastián. Guipúzcoa. 1ª muestra de Vídeo creación de Getxo. Vizcaya. 1er Festival de vídeo de Canarias.  3er Congreso nacional SEEA. Madrid. 2º Festival de Vídeo de Vitoria. Muestra internacional de Vídeo de Marín. Festival de Vídeo de Sevilla. Xoxiviga 88. Carbaliño. Galicia.

Durant el període comprès entre 1987 – 2007 ha realitzat les vídeo instal·lacions: Zurrunbilo (Remolino)  1ª Bienal de Facultades de Bellas Artes. No corras mucho Museo de San Telmo. San Sebastián. Por la palabra Cámara de C. Santander. Recorridos de amor. Historias rotas Palacete del embarcadero. Santander. Tiempo en las pestañas Centro cultural de Caja Cantabria. Santander. Vulnerabilis 2 El observatorio del arte, Arnuero. Accidentes fortuitos ArteSantander.

De la producció en vídeo entre 1987 – 2010 destacar: Esto no es un paisaje, Videocruz Fabrizio Plessi, reportaje sobre las instalaciones realizadas en el Museo de Arte Contemporáneo de Madrid. Y en la calle, Fragmentos (1), Desayuno con diamantes Exposición de Jesús Hoyos Arribas, Paisajes marinos, Eduardo Sanz a Arco, Soy buen chaval vídeo clip del grupo Las Manos de Orlac,  Eduardo Chillida en Reinosa De música programa Metrópolis de La2 de TVE, Con cierto emitido en el programa Metrópolis de TVE.

Amb Esfera Teatre ha creat la dramatúrgia i dirigit els treballs: Titubeando con las palabras (Video performance), El Kaleidoscopio, Sin estrellas, sin ventanas, Definiendo la ruta, Molledo portolín - chinchetas en tu asiento - un bello sueño tuve ayer, Se alquila. De cuerpo presente, Instrucciones para medir la vida, Pequeñas dolencias, Llego tarde y Jardinería humana.

www.esferateatro.com

Obres