Albert Merino


Barcelona 1979.

És llicenciat en Belles arts per la Universitat de Barcelona i la Kunsthochshule Berlin Weißensee.

Format en el camp de la Pintura i l'Escultura, es decanta cap al video durant els seus últims anys d'estudi a Berlín, on realitza diverses videoinstalacions i el documental: Eine Stadt im Umbruch, sobre l'evolució urbana de la ciutat durant els seus últims 100 anys.

Durant diversos anys realitza diferents col·laboracions videogràfiques amb diferents artistes plàstics o grups de teatre com Fluchtkunst de l'escenògraf Joachim Dam, o la Fura dels Baus.

Del 2008 al 2010 resideix a Paris on produeix una sèrie de treballs videogràfics retratant diferents aspectes de la ciutat, utilitzant el video com una eina per intervenir sobre la cotidianeitat i materialitzar escenaris imaginaris o utopies. Utilitza una àmplia gamma de registres que van des de les peces d'autor amb un caràcter més intimista fins a la videodança o el fals documental.

Ha estat reconegut amb diversos premis i esments durant el 2011, entre ells el Lumen-Ex o el Bcn Visual Sound. La seva obra ha estat exhibida en museus com el MEIAC de Badajoz, el Centre d’Arts Santa Mónica, o el museu d'art contemporani de la Casoria, Itàlia, i a través de diversos festivals a Europa, Amèrica i Àsia, entre els quals cap destacar The 0 Llatí Videoart Festival of New York’, Optica Festival Paris, Los Angeles Art Fair, Flashfoward Milan, Recortados‚la casa encendida’ Madrid, Invideo (New Jersey), Souvenirs from Earth, o el Damascus Videoart Festival.

Actualment viu i treballa a Barcelona.

Obres

Statement

Utilitzo el video com una eina de deconstrucció de la realitat a través de la qual reinterpreto les imatges i les recontextualizo. Realitzo així un treball de dissecció en el qual convergeixen diferents estrats temporals al mateix temps, creant així un univers oníric i fictici, a cavall entre el real i l'imaginari.

A través dels diferents treballs existeix una intensa preocupació per la recreació d'atmosferes, les quals poden arribar a ser obsessives i hermètiques. A través d'elles es manifesten la sorpresa en el quotidià, el joc del llenguatge, o les constants interferències entre gèneres. Aquests constitueixen elements recurrents en el meu treball. En ell es poden distingir múltiples influències especialment del món del videoart, el cinema, i la pintura.

Els diferents registres que utilitzo van des d'obres més intimistes fins al sarcasme o la ironia. A través del mitjà i dins d'ell, interfereixo en la realitat circumdant que percebo per transformar-la en un cos literari.