Ixiar Rozas


Ixiar Rozas (Sant Sebastià, 1972) és escriptora, dramaturga, realitzadora de videocreacions i investigadora d'arts escèniques. Busca en els plecs, en els entrellaçaments que es generen a partir d'aquests treballs: busca en els seus fils visibles i invisibles.

Escriu narrativa, poesia, textos per a peces escèniques i textos crítics, materials que s'han publicat en diversos països i idiomes (Mèxic, Itàlia, Regne Unit, USA, Portugal, Eslovènia i Rússia).

Ha estat cofundadora i codirectora artística de Periferiak al costat de Dario Malventi, trobades entre pensament crític i pràctiques artístiques celebrades a Itàlia i el País Basc (2002-2007). En aquest context co-edita Begiradak. Mirades i memòries des del marge. Glances and memories from the fringes (KMK- Periferike, 2005) i inicia les vídeo-creacions Humà cargol, una sèrie d’arxius micro-poètics dedicats a creadors contemporanis (2006-2011).

Participa en el projecte internacional Sites of Imagination amb la peça "4 itinerarios y otras foros" (2009). Ha treballat i col·laborat amb els coreògrafs Idoia Zabaleta (Gasteiz), Filipa Francisco (Portugal), Germán Jaúregui (Brussel·les / Bilbao) Estela Lloves (Vigo / Berlín), Elena Albert (Barcelona), Maria Muñoz i Pep Ramis (Mal Pelo, Girona).

Imparteix tallers, conferències i ha comissariat el seminari "A la Resonancia / erREsonantzian (2011)" (BizBak, EHU / UPV). És doctora en Belles Arts (EHU / UPV) i membre de ARTEA, pràctica i investigació artística.