Los Hijos


El col·lectiu de cinema experimental i documental Los Hijos, compost per Javier Fernández Vázquez (Bilbao, 1980), Luis López Carrasco (Múrcia, 1981) i Natalia Marín Sancho (Saragossa, 1982) es funda en 2008. El seu treball, que alterna el registre documental amb l'experimentació formal, se situa en el terreny fronterer en què es donen cita el cinema d'avantguarda, la investigació etnogràfica i el videoart.

Amb la seva primera obra, El sol en El Sol del membrillo, van competir en la secció oficial d'edició de 2009 del Festival Internacional de cinema DocumentaMadrid. Un any més tard, el seu primer llargmetratge, Los Materiales, va obtenir el premi Jean Vigo a la millor direcció en el Festival Internacional de Cinema Documental Punto de Vista de Pamplona i un Esment Especial del Jurat en FidMarseille 2010. Aquests premis impulsen el recorregut de la seva obra per filmoteques, centres artístics i museus d'art contemporani, entre els quals destaquen Arteleku, Artium, MUSAC, Museu Regna Sofia, Guggenheim Bilbao, Anthology Film Arxives i Georges Pompidou.

El Festival Internacional de Cinema de Mar del Plata, a Argentina, i Distrital, a Mèxic, han dedicat sengles retrospectives a l'obra de los Hijos.