Centro de arte acrobático Keita Fodeba

Pascale Féghali Ghazale


Les vivaces energies d'unes joves alumnes i alumnes de diferents edats en el seu afany de perfeccionar exercicis d'acrobàcia són captats des d'un rigorós blanc i negre per Pascale Féghali. Entre exercicis, piruetes i aparells, la mirada antropològica de l'autora examina cadascuna de les peculiaritats d'aquestes tècniques corporals. El caos orgànic de l'escola i les diferents dinàmiques diàries funden l'eficiència d'aquest document antropològic.

A manera d'inici d'un capítol del documental, apareix l'única paraula escrita en blanc sobre negre: «Répétitions» (assajos). A continuació xavals i xavales de diverses edats practiquen múltiples exercicis d'acrobàcia en paral·lel: contorsionisme, malabars, diferents tipus d'equilibris, música, ball i cant. La constant interpretació de música rítmica per part dels estudiants del lloc motiva la dansa, des de la tradicional fins a la manera de la capoeira. Aquestes mostres cadencioses i vibrants van construint una banda sonora que dinamitza l'escola i als seus alumnes en una activitat frenètica i constant. Entrenaments acrobàtics que s'inscriuen en un procés de temptejos i desenvolupaments. El mestre amb prou feines es mostra en el procés d'aprenentatge, ells mateixos són els seus fisioterapeutes, els seus entrenadors, els seus mentors, encara que si que tenen instructors de més edat. Mentre, en una caseta apartada de la nau principal, una dona va preparant el menjar, arròs amb salsa. Des de la quotidianitat es mostren les neteges dels practicants, els seus descansos, coquetejos, tancant al moment de menjar. Una jornada d'exercicis, assajos, repeticions, pauses i assossecs.

El valor documental i antropològic d'aquestes imatges és indubtable, l'autora conviu amb ells durant el procés de formació al mateix temps que observa les classes, els assajos, les mostres a càmera i els moments de relaxament. Catalitzant els esdeveniments que filma, Pascale Féghali estimula la iniciativa dels xavals. Encara que comparteix amb els alumnes i alumnes aquests durs passos de preparació física, amb prou feines existeix interacció o diàleg amb ells. L'ús d'un constant blanc i negre permet centrar els temes en lloc de deixar-se portar per la plàstica colorista dels diferents espais i dels instruments. La seva filmació dóna testimoniatge del qual succeeix des del respecte i l'admiració. Treballant sobre l'antropologia del cos, a més de l'observació de les maneres de vida, mostra la diversitat d'expressions físiques i culturals que caracteritzen la formació en art acrobàtic. A manera d'anotacions en un quadern de camp duu a terme l'anàlisi visual i sonor d'aquestes activitats corporals i els processos d'identitat en la cerca de la individualitat de cada alumna o alumne.

Carlos Trigueros

Fitxa Tècnica

  • Títol: Centro de arte acrobático Keita Fodeba
  • Direcció: Pascale Féghali Ghazale
  • Producció: Pascale Féghali. 2011.
  • Durada: 00:36:43
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright