Pintando el Celuloide

Clemente Calvo


Es presenta aquí un conjunt de tres micrometratges en els quals s'utilitza la tècnica de pintat a mà del cel·luloide, Fuego, Calanda 1968 i Where are you Mum?.

Per a aquests treballs Calvo recupera una tècnica que es va utilitzar durant els anys cinquanta al cinema experimental i de la qual també es va fer ús en alguns films de cinema expressionista, el pintat directe sobre el cel·luloide. Aquesta tècnica que exerceix efectes hipnòtics sobre l'espectador ha de ser contemplada per a comprendre totes les seves possibilitats visuals.

Aquests tres treballs han estat realitzats seguint aquesta tècnica, el primer d'ells, Fuego, es val de la música de Stravinski per a generar un ambient càlid, en moments recorda a les llums i ombres que sobre la paret projecta el foc. Aquest atractiu exercici visual sedueix a l'espectador que molt aviat es troba captivat pel joc de sons, llums i ombres que l'autor proposa.

La segona peça, Calanda 1968, part de la trobada fotuïta i jocós dels cineastes aragonesos Luis Buñuel i Antonio Maenza a la Setmana Santa de Calanda de 1968 per a generar un espai visual amb tocs surrealistes, en el qual estranys signes i colors s'entremesclen sobre imatges reals. Aquest petit homenatge fa ús del preciosisme visual per a rememorar una època molt precisa de la cultura espanyola i d'un dels seus màxims representants.

Finalment veiem en el treball Where are you Mum? una sèrie de variacions visuals que esdevenen sobre la imatge d'un nen balancejant-se en un gronxador d'un parc. Els interrogants que aixeca la peça només poden ser compresos a través del seu visionat.

En definitiva, tres exercicis que malgrat utilitzar la mateixa tècnica de partida, ofereixen resultats molt diferents però igualment interessants.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Pintando el Celuloide
  • Direcció: Clemente Calvo
  • Producció: Clemente Calvo. 1999.
  • Durada: 00:05:18
  • Format original: 16 mm
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons