The Mutant

Clemente Calvo


Complex metratge de l'artista Clemente Calvo que presenta una estranya narrativa post-apocalíptica, en la qual el treball ha passat a ser una forma d'esclavitud i en el qual la llibertat és un ben completament desconegut.

Aquest és un d'aquells treballs que un pot veure diverses vegades trobant en cada visionat nous detalls, possibilitats i imatges. En aquesta obra l'autor ens introdueix en un món possible, en un món futur en el qual els treballadors han estat completament esclavitzats en els seus llocs de treball, on no es concep el temps lliure ni l'existència de pensament propi. Un treballador, fastiguejat i fart del seu treball decideix fer el que mai ningú ha fet, abandonar el seu lloc de treball i endinsar-se en les tèrboles aigües de la llibertat. Poc pot imaginar aquest esclau ho estranya i salvatge que pot resultar la llibertat per a una persona que mai l'ha gaudit.

L'obra, que comença de forma ordenada, seguint certs llits de narrativitat, va perdent les seves estructures a mesura que el protagonista es va alliberant dels grillons del treball. Una pèrdua d'estructura predefinida que porta associada l'obertura a un sentit polisèmic, actuant com a metàfora de les possibilitats que ofereix l'anhelada llibertat, que allunya al protagonista de la destinació unidireccional que li ofereix el seu treball. D'aquesta forma l'inesperat esdevé a diversos nivells, ja que l'espectador es va a enfrontar amb una sèrie d'imatges que malgrat semblar tenir un ordre aleatori ens van guiant a través dels progressos del nostre protagonista.

El relatiu desordre fílmic que es genera creix a mesura que el protagonista s'allunya de la cadena de producció que li ha mantingut constret i la ciutat, que és un element clau dins de la peça, apareix com un miratge de la civilització que ha perdut el seu rumb. Aquest treball que com ja indiquem té múltiples nivells de lectura, obre un ampli ventall d'interpretacions, que cada espectador pot acabar de conjecturar, podent així dipositar els nostres propis anhels en la cadena de producció de sentit.

Fitxa Tècnica

  • Títol: The Mutant
  • Direcció: Clemente Calvo
  • Producció: Clemente Calvo y la New York Film Academy. 1994.
  • Durada: 00:09:44
  • Format original: 16 mm
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons