La TV no lo Filma

Pedro Jiménez


Imatges tretes dels informatius telecinco.com, gravades amb càmeres de vigilància policials, que ens ofereixen una de les contínues escenes de conflicte fronterer que es repeteixen diàriament a la frontera que separa Europa d'Àfrica. Un nombrós grup d'immigrants subsaharians tracta d'entrar a Melilla de nit, utilitzant escales de fabricació manual per a saltar les tanques.

El vídeo treballa sobre un complex problema, el de la immigració, al mateix temps que critica als mass media -a la TV en particular i a la seva esbiaixada manera de presentar la realitat- i s'emmarca dins de la recerca que tant Pedro Jiménez com el col·lectiu Zemos98 (del qual és membre), realitzen sobre la possibilitat de reinventar la televisió i que aquesta sigui reutilitzada per la ciutadania des de la xarxa Internet.

Així es va narrar el succés en un dels periòdics nacionals de l'estat espanyol el 3 d'octubre de 2005: ¨...650 immigrants subsaharians van tractar d'entrar a Melilla utilitzant escales per a saltar les tanques. 350 ho van aconseguir, 135 van ser ferits, dels quals 5 es troben en estat crític, així com 7 guàrdies civils espanyols...¨.

Canvien les xifres i les persones, però l'escena es repeteix diàriament. Cada dia, en el bosc dels pins situat en el costat marroquí de la frontera amb Melilla, podem veure nombroses persones d'origen africà, proveïts d'escales de fabricació manual, apostats prop de les cunetes a l'espera que caigui la nit per a acostar-se al filat i intentar saltar la tanca de sis metres d'altura que separa el territori marroquí de l'espanyol. Els nivells de control per part de l'autoritats espanyoles s'intensifiquen, les tanques creixen en altura, les càmeres de vigilància es multipliquen, els legionaris sumen les seves forces a les de la guàrdia civil, etc. en un intent obertura per frenar el que és impossible, el dret a exigir drets, a buscar una manera digna de vida. La mobilitat ha transformat el nostre món en diverses maneres i és la sortida immediata per a milers de persones al sud d'aquesta frontera. Poca és la distància física i geogràfica que separa aquestes dues realitats però enorme la que s'estableix en termes econòmics i de supervivència.

Els immigrants s'han convertit en subjectes polítics que s'organitzen per a escapar a la seva destinació, per a lluitar per dignificar les seves condicions de vides. La policia ens parla ara d'accions coordinades, planificades en grup, com aquesta que va tenir lloc una nit de juny de 2005 i tantes altres a partir d'aquella primera.

L'àudio, tret d'un tema de la banda malaguenya 13avo amor, complementa les imatges, ¨hi ha nens que recorden el dia dels Reis Mags pels regals que no van rebre¨.

Fitxa Tècnica

  • Títol: La TV no lo Filma
  • Direcció: Pedro Jiménez
  • Producció: colectivo ZEMOS98.org. 1993.
  • Equip:

    Música: La Televisión No Lo Filma tema incluido en el disco Horrores Varios de la Estupidez Actual del grup 713avo amor. Editat per Triquinoise. Málaga. 1993

    Llicència: Creative Commons 2.5 Generic

  • Durada: 00:30:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons