Las Cosas Simples

Francisco Ruiz de Infante
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



“Les Coses Simples” constitueix el primer treball videogràfic de Francisco Ruiz d'Infant realitzat originalment en una llengua diferent al castellà, fet que marca el contingut temàtic de l'obra. Aquest diari d'experiències sensibles amb la solitud, el dolor i el sentiment d'expatriat fan d'aquest treball un veritable punt d'inflexió entre el “purament autobiogràfic” i el “simplement poètic”.

El fil conductor és la veu en primera persona d'un nen, d'un país que no es correspon amb la llengua que parla, que ens guia en els recorreguts de la memòria d'un home que ha anat perdent les arrels al llarg de la seva vida. L'estranya complexitat de la tasca de parlar de les coses simples implica dos aprenentatges paral·lels. D'una banda, les coses simples de la infància madura, en la qual el senzill ha de resoldre el complicat. Per un altre, les coses simples dels actes quotidians que es fan grans en la solitud i aïllament com a estranger.

Les coses simples en un idioma aliè obliga a construir pensaments profunds acumulant combinacions d'aquest reduït alfabet, d'estructures senzilles (tant orals com visuals). Igual que coses simples d'aquest idioma aliè no s'entenen. “Que el dolor és un sentiment complicat i que la solitud existeix.”

Francisco Ruiz d'Infant pertany a una generació d'artistes la sensibilitat de les quals està marcada per la trobada i la confrontació de la tecnologia amb altres materials molt elementals. La retòrica utilitzada per al text del monòleg és la mateixa que usa tant en imatge i so, així com en les pautes sintàctiques d'aquests elements, una construcció des dels tres costats en paral·lel. Acumulant temes sense espai a la innocència, Francisco Ruiz d'Infant cartografia afectivament, des de dins i al voltant, la sospitosa bellesa d'imatges i paraules que s'encacalquen uniformement creant un flux continu d'oració. Com una lletania d'elements visuals, textuals i sonors que construeixen una poètica hipnòtica. Cada nou paràgraf del text i cada nova seqüència, recomienza en un registre de frases curtes i imatges neutres, per a anar-se complicant lentament. Així com enunciats que apareixen en aquest vídeo serveixen per a comprendre els següents, com una acumulació de coneixements sensibles que exhibeixen les claus de la poesia de Ruiz d'Infant.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Las Cosas Simples
  • Direcció: Francisco Ruiz de Infante
  • Producció: F. Ruiz de Infante. 1993.
  • Equip:

    Imagen, Guión, Texto  y Realización: Francisco Ruiz de Infante.
    Edición: Laurent Desplands.
    Música: F. Ruiz de Infante y Jesús Gestoso.
    Música adicional: Gustav Mahler (extracto de "Das Lied von der Erde").
    Sonido: Jesús Gestoso.
    Voz: Ibrahim Bousso.

  • Durada: 00:17:03
  • Llenguatges: Francès
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: Betacam SP
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright