O Donde Habite el Olvido

Miguel Benlloch


O donde habite el olvido és un exercici de reflexió sobre les polítiques culturals de la ciutat de Granada al mateix temps que una acció homenatge l'artista nord-americà James Lee Byars –amb el qual Benlloch va mantenir una relació molt especial-. El vídeo documenta l'acció executada sobre un cercle en el mateix lloc on vuit anys abans va estar una obra realitzada per Byars. L'acció es desenvolupa davant d'una projecció de vídeo que conta la història de l'obra L'esfera daurada. Benlloch vestit amb el seu vestit de miralls –element recurrent en el seu treball- rememora el cant que fes dins de la L'esfera daurada de Byars.

L'esfera daurada que James Lee Byars va construir a Granada l'any 1992 va significar per a Miguel la iniciació a la performance com a tal. Situada en el Palau dels Còrdova de Granada, enfront de l'Alhambra, l'esfera va ser construïda per artesans granadins com una de les intervencions artístiques del projecte Plus ultra. Una esfera de tres metres de diàmetre amb un gruix de 10 cm construïda en escaiola, coberta de pa d'or, que en el seu interior buit guardava el buit d'una altra esfera.

Byars li va proposar a Benlloch, en el transcurs de la producció d'aquesta peça, la possibilitat d'introduir-se en ella el dia de la inauguració i des del seu interior, emetre cantant la frase María de l'O. I així ho va fer Miguel. El dia de la inauguració, abans d'obrir el recinte al públic, el performer es va introduir en l'esfera amb ajuda d'una grua per un forat que aquesta tenia en la seva part superior. Durant l'acte d'inauguració, la repetició rítmica de la frase que sortia des de dins de l'esfera era escoltada amb sorpresa pel públic.

Durant diversos mesos va romandre l'obra de Byars en aquest mateix recinte –el Palau dels Còrdova- fins que, a causa del seu abandó i progressiva deterioració, va ser destruïda sense que les nombroses gestions realitzades amb els responsables en política cultural de la ciutat i de la comunitat andalusa per a la seva permanència a la ciutat donessin fruit.

La intensitat de l'experiència viscuda en la construcció de l'esfera daurada i el seu posterior procés de destrucció en el qual Benlloch també va estar implicat, van portar a aquest artista granadí a la realització d'O donde habite el olvido.

Fitxa Tècnica

  • Títol: O Donde Habite el Olvido
  • Direcció: Miguel Benlloch
  • Producció: BNV. 2000.
  • Equip:

    Càmera: Carmela F. Sigler
    Edició: Ivan Schrek

  • Durada: 00:21:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: DVD
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright