Videoenrecreant

ZEMOS98


El col·lectiu ZEMOS98 construeix un vídeo existencial a partir de la necessitat de fer alguna cosa, "un curt rar", sense una idea prefixada. Per a la seva solució presenten a un home anuncio vermell (mico, perruca i cara pintats de vermell) que pregunta sistemàticament pel centre de Sevilla el matí d'un dissabte a les persones de passeig, "Sóc real?". A manera d'anotacions disperses, que continuen a la seva pàgina web, ZEMOS98 traça un vídeo que es recrea a si mateix en un metaloop hipertextual. Un laberint de lògiques particulars amb la intenció d'obrir noves dimensions del relat mitjançant el seu ús com a detonant d'una creació en permanent mutació.

El treball en vídeo del col·lectiu ZEMOS98 és la punta d'iceberg de múltiples projectes entorn de la comunicació i l'experiència estètica amb rerefons social. Videoenrecreant dóna voltes al voltant de les particularitats del vídeo tant en la cerca d'una idea, la seva transformació, avaluació i execució mitjançant el registre d'una acció pública, d'una entrevista confessional, la intervenció escènica i sonora enfront de la paradoxa del procés creatiu institucionalitzat. No existeix una única mirada, el procés resulta d'una interacció entre persones creatives. ZEMOS98 observa testant, sorprenent, suggestionant i saturant fins a obtenir, a partir d'una aparentment pregunta pueril, múltiples qüestions irresoludes. De tot aquest embull de línies hipertextuals els participants tenien una idea clara: l'1 de març el vídeo hauria d'inaugurar-se en el Festival ZEMOS98.

Des de la seva recerca comunicològica entorn la creació col·lectiva, la manipulació i el metarrelat, el fonament de Videoenrecreant és un repte entre diferents creadors del col·lectiu que havien de deconstruir i realitzar un fragment de vídeo, en no més de cinc minuts, sobre un personatge que anhela trobar una idea però mai l'aconsegueix. Cada fracció, com a regla principal del joc i garant d'unitat, havia de ser recreació d'aquests mateixos fragments, a més de la resta de materials existents (entre ells la música composta per a aquest treball per Fran M. M. Cabeza de Vaca), i l'edició final de la qual va ser a càrrec de Felipe G. Gil com a àrbitre del joc. D'aquesta experiència resulta una pluralitat informe de diferents punts de vista en amalgamar un conjunt de metarrelats sense funció ni fi predeterminats. Un vídeo jeroglífic amb estructures pactades en la provisionalitat de les circumstàncies de la seva recepció.

Obra plural definida pel deliri i l'arravatament que compenia en un relat lineal les múltiples discontinuïtats textuals dels diferents creadors participants. Qüestionant les divisions del treball creatiu entre teòrics i productors, ZEMOS98 procura en aquest vídeo una interactivitat de sinergies unint concepció i solució mitjançant la cooperació de creadors que es reafirmen en l'altre. Fosos en l'entusiasme col·lectiu, d'individus que deixen de costat les seves particularitats davant un desenfrenament creatiu, són estimulats per les diferents situacions generatrius de processos.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Videoenrecreant
  • Direcció: ZEMOS98
  • Producció: 2006.
  • Equip:

    Creadors: Blanca García, Pedro Jiménez, Rubén Díaz i Daniel Villar
    Col·laboració especial: Joan Carles Martorell i Francesc Felipe
    Actor: Emilio Rivas
    Música: Fran MM Cabeza de Vaca
    Coordinació i edició: Felipe G. Gil

  • Durada: 00:11:30
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons