Antiglobalízate

ZEMOS98


Treball realitzat al juny 2002 pel Servicio de Noticias ZEMOS98 que ens ofereix un resum del Fòrum Social Sevilla que, sota el lema va ser “Un altre món és possible”, es va celebrar coincidint, en data i lloc, amb la Cimera de la Unió Europea. Es desenvolupa a manera de diari oferint-nos cronològicament imatges de les activitats quotidianes, des de les taules de debat fins a les manifestacions on participen els qui creuen que els valors de les persones han d'estar per sobre dels enfocaments econòmics i financers del procés europeu en marxa. Sobre les imatges, veus en off de participants pertanyents a moviments alternatius donen la seva opinió sobre com s'ha desenvolupat el Fòrum, l'acolliment ciutadà, els problemes policials que han tingut, el seu desig profund de lluitar amb les idees i no amb la violència, per a aconseguir un altre món.

Juny 2002, Sevilla es converteix en una ciutat assetjada física i psicològicament. Les zones més sensibles de la ciutat, on s'allotgen els mandataris europeus i on celebraran les sessions de treball, estan completament barrades. Arriben més de 9000 policies amb tota la seva parafernàlia de vehicles, cavalls i tot tipus de tecnologia de control i repressió. L'estratègia de la por comença a calar: és útil per al poder, però… a qui hem de témer a les resolucions dels dignataris europeus o als antiglobalització?

Dia 1: Acampada al Parque del Alamillo. Els participants al Fòrum de diversa procedència s'han establert amb les seves tendes de campanya en el major parc de Sevilla. En un clima harmoniós es preparen per a les nombroses activitats que els esperen els pròxims dies, pinten pancartes, trien lemes, etc.
Dia 2: Manifestació (pacífica) d'estudiants als Jardines del Valle.
Dia 3: Activitats descentralitzades al campus universitari. La cambra entra a les aules en les quals es van celebrar nombroses taules rodones sobre diversos temes: alternatives a les polítiques econòmiques de la UE, solidaritat amb el poble sahrauí, agroecologia, feminismes, etc. Sobre les imatges veus en off de participants i assistents ens comptes les seves impressions sobre la marxa del fòrum.
Dia 4: Manifestació contracimera: Santa Justa-La Barqueta. Mobilització multitudinària, sota una calor sufocant de 40 graus que no obstant això no fa mossa en els ànims, “(…) a favor del just i lliure acostament social, econòmic, polític i cultural entre els pobles i països del món, dins dels valors democràtics que defensem i que volguéssim veure reforçats en el segle XXI a tot el món (…)”, segons text extret del Manifest Altre món és possible, una altra Europa és possible.

Participem del recorregut de la manifestació fins a la seva final. La cambra, sempre respectuosa, no intimida. El ritme de les imatges es trenca a vegades, un fotograma es congela, potser el realitzador ens vol concedir un segon de reflexió o senzillament trencar el ritme sense més.

El vídeo acaba amb imatges de la policia i sirenes, i amb la contundent frase que sona de fons tota l'estona “La pantalla de televisió és la retina de l'ull de la llei”, frase treta del tema no+war del projecte Scrub Channel Konlum del col·lectiu voluble.net

El servei de notícies ZEMOS98 va reportar amb la immediatesa d'un mòdem de 56kb, textos, vídeos i àudio a la xarxa Internet. Aquesta experiència va generar i va fomentar la creació de indymedia estrecho. En l'actualitat el material de Juny de 2002 continua disponible en www.zemos98.org/forosevilla

Un altre món és possible!

Fitxa Tècnica

  • Títol: Antiglobalízate
  • Direcció: ZEMOS98
  • Producció: colectivo ZEMOS98. 2002.
  • Equip:

    Guió: Pedro Jiménez, Juan Jiménez i Benito Jiménez
    Edició: Juan Jiménez
    Música: no+war r de Scrub Channel Konlun - www.voluble.net
    Llicència: Creative Commons CC BY 2.5 ES

  • Durada: 00:17:30
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons