Pretty Short War

Luis Cerveró
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



"Si complim els nostres desitjos, cau la societat de consum” (Zygmunt Bauman)

“Qualsevol naturalesa morta és ipso facto, una vanitas” (Ernst Gombrich)

Luís Cerveró a Pretty Short War sees dedica a matar insectes amb mel sobre gominoles. Amb format d'espot publicitari, en temps, muntatge i posada en escena, presenta natures mortes idíl·liques de la dolçor matant a les seves bestioles internes. La pressió dels mitjans de comunicació suprimeix tota reflexió sobre les accions més nímies del dia. Aquesta societat del benestar imposa un consumisme del qual és impossible escapar, convertint en marginats del progrés a aquells que no poden triar. La utopia consumista comporta una ansiosa cerca infructuosa del gaudi. Un plaer artificial que és efímer.

Pretty Short War, com a bona natura morta, resulta un festí per a la mirada perpetuant, a través d'una il·lusió, el plaer utòpic més enllà de l'efímer temps. No obstant això, el vanitas pop es veu truncat per l'aparició d'éssers vius estranys. Adulterant els clips publicitaris, en aquest idíl·lic vídeo breu sorgeixen insectes que es desplacen per a mossegar les fruites de l'artifici glacé. Gràcies a la piruleta cor, i abans que puguin provar els dolços entre els quals s'arrosseguen, són aniquilats mitjançant almívars, xocolates líquides i mels. Un divertimento infantil sobre naturaleses mortes de llaminadures dosat per l'esteticisme de la publicitat.

La mel també ofega, el dolç mata. Aquest extermini sistemàtic d'insectes mitjançant la dolçor, dels intrusos que afloren de l'afable artifici de la felicitat, recorda a la “metàfora del jardiner” de Zygmunt Bauman. Bauman confronta les cultures refinades enfront de les tosques, demostrant que les estructures de poder dissenyades racionalment (com els totalitarismes del segle passat) necessiten eliminar als altres del seu vergel. “En ultima instància el genocidi seria la màxima concreció de la jardineria social, la depuració de les males herbes en funció de la concreció d'una imatge del que el jardí ha de ser”.

A Pretty Short War se Luis Cerveró construeix una permutació perversa de la traducció de “memento mori”, implícit en les natures mortes. De memòria de mort (recorda que ets mortal) passa a significar l'acte o moment de mort. Sentit mes pròxim al “vanitas vanitatum, omnia vanitas” (vanitat de vanitats, tot és vanitat) que adverteix la futilitat del mundà perquè la mort pot estar molt a la vora.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Pretty Short War
  • Direcció: Luis Cerveró
  • Producció: Luis Cerveró. 2001.
  • Durada: 00:01:42
  • Llenguatges: Anglès
  • Subtítols: Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright