Las partes de mi que te aman son seres vacíos

Mercedes Gaspar


Narració de cort surrealista amb tints macabres desenvolupant una particular posada en escena. Dos amants mengen el que els agrada de la seva parella, la mútua ingesta els portarà a un viatge astral entorn de Gea, l'esperit de la Terra, i la seva fecundació. Mostrant el  desig com un acte caníbal Mercedes Gaspar el converteix en un fastuós hipnòtic, malgrat la seva cruesa i perversitat.

«El poder expressar altres mons, siguin somiats, paral·lels, pensats, o viscuts en un altre temps, m'agrada. El cinema permet fàcilment fer viure al públic aquests mons.» (Mercedes Gaspar)

A partir d'un relat de tints mítics Mercedes Gaspar desenvolupa el conte fantàstic “Les parts de la meva que t'estimen són éssers buits” una metàfora sobre l'angoixa produïda per un amor-passió incontrolable que fa devorar-se l'u a l'altre amb la frustració de no ser capaces de posseir-se completament. La familiaritat conceptual amb Luis *Buñuel (l'autora també va néixer en *Calanda) es fa patent en aquest treball on dos comensals amants s'ofereixen mútuament trossos del seu propi cos a l'altre perquè el mengi, o s'integri en ell. «En aquest món oníric  surrealista els objectes i parts del ser estan humanitzats i no obstant això els personatges, porten vestits que representen edificis.» La recíproca ingesta arriba a l'èxtasi en materialitzar-se l'esperit de la Terra, damunt d'ells, que s'empassa els seus cossos astrals. La caòtica mort de tots dos amants finalment és disposada en l'ordre còsmic.

A partir del mateix sistema d'enregistrament utilitzat per a “El somni d'Adán”, la pixilació (gravant foto a foto les imatges, objectes i persones), Mercedes Gaspar va aconseguir donar vida a una natura morta amb persones amb una qualitat onírica. Guió escrit al mateix temps que aquest i els dos següents, a causa dels terminis de producció el rodatge de “Les parts de la meva que t'estimen són éssers buits“ va haver de començar-se sense tenir tot  completament  preparat improvisant efectes que no estaven del tot  acabats i alternant  el  rodatge  d'actors i efectes  amb els de les animacions, «quan  arribaven i després  de provar-les». Amb els inconvenients afegits de treballar en un escenari de grandària real, «per la qual cosa el moure els objectes  i mantenir la continuïtat en la il·luminació era una empresa difícil» i el que els actors es poguessin donar quanta de  la seva actuació en *pixilacion. «M'agrada donar-li tornades a vestuari, decorat, objectes perquè  representin un món únic, especial, que en si mateixos ja siguin llenguatge artístic.»

Amor total que desmembra a bocades al seu amant, amor antropòfag, gairebé necròfag, que mostra una cremor carnal d'immolació per un impulsiu desig de plenitud, en completar-se mútuament i aconseguir la totalitat espiritual. Les arrels del culte antropofàgic parteixen de l'antiga creença en la qual es practicava amb éssers estimats morts per causes naturals, per a ajudar-los a aconseguir un lloc entre els déus i proporcionar alguna fortuna a la família. Clar exemple és el de la frase de l'Últim Sopar: «Preneu i mengeu, aquest és el meu cos; preneu i beveu, aquesta és la meva sang.», com a màxima mostra d'amor. Éssers oposats que es complementen devorant-se mútuament que, com a materialització de la bellesa essencial.

El tractament com a fantasia poètica rebaixa la cruesa que podria tenir aquest relat sobre luxúria sublim, que vulnera les regles morals en delectar-se amb *lascivia en la carn cap a un ideal de la mort per a aconseguir l'amor ple. Mai els ritus són erms, darrere del qual existeix un mite que, al seu torn, amaga un saber. En “Les parts de la meva que t'estimen són éssers buits” els devoradors devorats es transmuta en una prolongació de la bellesa sublimada, perdent-se en l'abstracció espiritual de la qual sorgeix novament la vida.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Las partes de mi que te aman son seres vacíos
  • Direcció: Mercedes Gaspar
  • Producció: Mercedes Gaspar. 1995.
  • Durada: 00:10:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: 35 mm
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright