Acciones en Casa

Bestué Vives


Com el títol suggereix, aquest vídeo presenta una successió d'accions que s'emplacen en l'hàbitat ordinari d'un habitatge. Són al voltant de cent accions –algunes més o unes quantes menys, segons es porti el compte–, l'acurada posada del qual en escena s'encobreix sota una disfressa casual wear amb els desmanyotats defectes del vídeo casolà. La desordenada enumeració dels concisos enunciats o epígrafs que descriuen aquestes accions atorguen al conjunt un rigor voluble però metòdic. Abastant totes les estades del pis –del portal de l'escala al rebedor i el passadís, de la cuina a la sala d'estar, de les habitacions a la cambra de bany–, se succeeixen una sèrie d'ocurrències entre la sorpresa i la incongruència, el gag poètic i la bufonada, l'escultura d'objectes i la pantomima insensata.

Gens més obrir-se la porta, un gerro es trenca i, de l'interior d'aquest, una pacífica coloma blanca escapa volant fins al celobert. Una escultura de cassons, olles, plats, tasses i altres utensilis alegra com a font màgica l'aigüera de la cuina. La caiguda d'un iogurt, en obrir la nevera, provoca no un dripping sinó una taca neo-*geo, d'acord amb l'enrajolat del sòl. Per a la preparació d'un desdejuni o d'una amanida variada s'acudeix a menjar de camuflatge, predisposada en els llocs més inversemblants. Uns llibres se suïciden, caient per si solos d'un prestatge després de veure's arrabassats d'un dels seus companys de fila. Unes copes farcides d'aigua donen lloc a una breu creació sonora, a manera de concert de càmera que emula el fonament de l'arpa de cristall de l'era barroca. Una lleu ferida en un dit implica un rastre sagnant en augment. El mobiliari és sotmès a operacions de tunejament i desconstrucció, i a peripatètiques gimcanes...

La sexualitat i l'escatològic cobren deguda presència domèstica, arribant a extrems contra natura en l'acoblament d'objectes: una canonada lliurada a un "metesaca" onanista amb la paret que penetra, o una tropical palmera de plàstic sobre una caqueta que sura en el vàter. Uns cartells, penjats pel seu dors blanc sobre la capçalera d'un llit, s'alcen sobtadament i posen al descobert una galeria de pin-*ups o deesses de camioners. Per desplaçar de lloc uns mobles, s'acudeix a una corda lligada al mecanisme de l'ascensor. Una estada és travessada a peu però sense tocar el sòl, sinó que fent salts sobre tota classe de mobles i objectes en aquesta. Una estructura primària incomoda l'activitat dels comensals en la taula. I unes escenes d'ennui juvenil i dadaisme estèril donen conclusió a aquest reguitzell d'accions i inconseqüències.

Diverses paròdies o picades d'ullet remeten a les referències que Bestué i Vives han mamat en la seva formació com a artistes. Bruce Nauman i Oskar Schlemmer, per exemple, són invocats explícitament. Altres remissions latents es troben en la perpètua renovació de les iconografies pop i les iconoclàsties de l'art jocós de Fluxus, així com en aquelles tendències de l'accionisme i l'art del cos més inclinades cap a les pràctiques de risc i la desvergonya I un mans gos, d'aparició gairebé subliminal, podria interpretar-se com un tribut a William Wegmancridat "el Buster Keaton del videoart"–, un dels mestres en el "ismo" de l'humorisme i, particularment, en el format del videogag; al que, amb mèrits propis, també s'acullen aquestes accions, discorrent entre el subtil i el groller.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Acciones en Casa
  • Direcció: Bestué Vives
  • Producció: bestué-vives. 2005.
  • Durada: 00:33:21
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Anglès
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright