Virgen Pilar

Miguel Benlloch


Miguel Benlloch balla una jota, una manera enrevessada per parodiar l'escandalós robatori de milions per ell, fins a aquest moment, director de la Guàrdia Civil.La virgen del pilar (Estado Roldán Estodo Ladrón) és una performance amb rerefons de crítica d'actualitat, que declama repetitivament la més famosa jota aragonesa.

Virgen Pilar, de Miguel Benlloch és una desmitificació compromesa, a l'una que extravagant, sobre la identitat nacional i els fills corruptes d'aquesta. Una acció realitzada en la Fira del Corpus a Granada. Context en el qual la performance es barreja amb el popular en incorporar-li el succés del moment. Vestit d'aragonès Benlloch balla una jota i canta repetida, però progressant paraula a paraula, la frase «La Virgen del Pilar, no quiere»,, al mateix temps que mou unes lletres del atrezzo que permuten per donar la combinació entre les paraules, estat / estodo i lladre / Roldán (la seva evolució: Estado Ladran, Estado Roldan, Estodo Roldan, Estodo Ladrón, Estado Ladrón).

Però una de les principals acusacions que mostra aquesta acció és la relació entre el poder i el furt, a través de la figura d'un representant d'aquest, escodrinyant en els mecanismes socioculturals que estructuren les identitats comunitàries relacionades amb temes comuns, tòpics públics, on es solapen acció política i producció artística. L'acció textual es desenvolupa a través d'una cançó popular i la seva dansa, convertint-se en ritual, un mantra hipnòtic sobre la Verge del Pilar que remitent a la tradició reconvertint-la en una intervenció artivista. Una interferència lúdica que camufla una crítica sobre l'estafa del poder davant l'escàndol de l'ex-director de la Guàrdia Civil, nomenat per l'Estat, Luís Roldán i els seus desfalcs.

Virgen Pilar és un desballestament, basat en l'actualitat, entre els tòpics culturals identitaris, les estafes dels buròcrates i la maniobra del poder presentada, a la manera de les fires de l'Edat Mitjana com una barraca tradicional cridada Cutre Chou. Cabaret anual de performances per al poble: «La Verge del Pilar és una acció realitzada en el marc de l'actuació del Cutre Chou en la caseta d'Acció Alternativa, Fira del Corpus, Granada 1994. Cutre Chou és un grup conformat per amics relacionats amb el Moviment Comunista d'Andalusia, posteriorment Acció Alternativa, que des de 1986 actuava una vegada a l'any en la caseta que muntava el MCA en la Fira del Corpus de Granada, representant paròdies cabareteres sobre successos de la realitat política del moment.»

La continuació de la jota, que després de veure el vídeo es queda obsessivament en la punta de la boca, diu: Que no quiere ser francesa, la Virgen del Pilar dice que no quiere ser francesa, que quiere ser Capitana de la tropa aragonesa, de la tropa aragonesa...», una afirmació que es va constatar amb els fets, Luís Roldán efímera capitana de la tropa.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Virgen Pilar
  • Direcció: Miguel Benlloch
  • Producció: BNV. 1995.
  • Durada: 00:04:15
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Espanyol
  • Format original: VHS
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright