París #1

Oliver Laxe


Retorn estival des del, cridat per l'autor, «exili» a Amil (Múxica, comarca de Os Ancares), poble en les muntanyes gallegues. Estampes d'una visita a la família en el camp compilades en àlbum familiar rodat en blanc i negre.

«Que s'escoltin les seves paraules, que parli en el seu propi nom, que el meu discurs no sigui el que “informi de les coses”. Tractar de sentir a aquest Altre com si fos un Jo, i així, reconèixer en la seva imatge, una interrogació sobre la meva». (Oliver Laxe)

Aquest quadern de viatge entre família i amics comença amb un grup de col·legues en el camp, al voltant d'un cotxe menjant truita, entre sorolls d'hèlixs. Fins que un helicòpter apareix, es posa, carrega aigua i immediatament enlaira. A continuació se succeeixen escenes familiars, o d'àlbum de fotos per al record: descansos en el prat, escenes de petits divertimentos, fotografies i pel·lícules, amb sons d'ocells i vents, fins a la migdiada. Retrats dels íntims, l'avi en l'horta i l'àvia davant la vall. La caça, cotxes, camins, boscos, gossos i companyonia. Els núvols cobreixen el llambrego, esperant expectants, vent i una peça: furgant en la ferida del cérvol mort. Descans de la jornada, esmorzant braó de porc, pa i vi (des de bota); comentant els successos i parlant de menjar (de pebrots del Padró). Els comensals són retratats un a un, igual que els seus gossos. Camp i senglars corrent, donant-los menjar; retrats de mussols i òlibes mirant a cambra; un caragol arrossegant-se (so d'aigua) que és devorat per un porc i corre. Menjar a casa, amb estovalles de quadres, l'àvia davant un gran pa, la recollida de l'horta en diferents natures mortes (en silenci), les mans ancianes reposen sobre les estovalles. En un mercat amb un xaiet blanc, se subhasten animals. Un forat en la roca, sortint de la cova, on nens i majors intenten encaixar el seu cap. Molta gent saltant en una pedra davant d'una església entre boires. Les vaques en la carretera són guiades per una anciana. Retrat d'un senyor major que trasllada bombones en un carretó, mentre l'anciana, amb gos, parla amb ell sobre el camp. Muntanya i gos passejant per ell. L'helicòpter llança aigua al bosc, els amics esmorzen davant del dipòsit on reposta.

Mostrant instants concrets i puntuals del període vacacional, a manera instantànies o anotacions aïllades en el quadern de viatge Oliver Laxe va presentant diferents quotidianitats dels seus pròxims. Desplega retrats íntims continguts entre paisatges i potencials relats. Davant aquestes contemplacions l'espectador assegui com a seu la representació de la família aliena. Nostàlgies emmotllant-se als costums de l'esplai. Encara que un acaba preguntant-se al final, però on està París?.

Fitxa Tècnica

  • Títol: París #1
  • Direcció: Oliver Laxe
  • Producció: Oliver Laxe con QQ. 2007.
  • Equip:

    Postproducció sonora: Simohamed Fettaka
    Pel·lícula: Kodak
    Material de so: Control z video voz
    Furgoneta: The van
    Laboratori: CCM
    Amb l'ajuda de: AAG, Iván Nespereira, Alexis Rodríguez, Jacinto Lage, Alicia Coro, Eliseo Heredia, Yto. Barrada, Cinematheque de Tanger, Iván Pucho, Akdi Ahmed Kacem, Luis Becerrea, Munir Abbar 57
    Intèrprets: Manuel e Carmen de Quiroga-Vilela, Eddie, Alain COsteduat, Federico de la Peña y sus mascotas, Eddie, Cuadrilla A Bala de Quindóus: Logio, Luis, Paco, Amable, Ángel, Miguel, Félix, Felipe, Benino, Casteldefrades, Alfredo, etc.

  • Durada: 00:34:28
  • Llenguatges: Espanyol - Gallec
  • Format original: Super 8 mm
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright