N de Negri

Carles Guerra
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



El dia 6 de juny de 2000 a Roma, Carles Guerra entrevista a Toni Negri, sota arrest domiciliari, davant la seva biblioteca. Organitzant el discurs a partir de l'abecedari Negri exposa en temps real, només amb petits talls tècnics, gran part de les seves reflexions i vivències. Una dissertació analítica i esperançada sobre el pensament social i les seves circumstàncies des d'Augustín / Maquiavelo / Spinoza fins a l'imperi americà de final de segle XX.

«Jo no faig política. Treball intel·lectualment. Sóc un professor, però a Itàlia ni tan sols tinc aquesta consideració. Sóc un pres polític. (…) Estic sota arrest domiciliari nocturn. No puc abandonar la ciutat de Roma sense consentiment.» (Toni Negri entrevistat per generacionxxi.com)

Entrevista a Toni Negri, poc després de publicar-se el llibre Imperi de Negri i Hardt,, realitzada a la seva casa de Roma per Carles Guerra a causa de la impossibilitat judicial per a assistir a una conferència a Barcelona. El pas del temps es fa palpable durant tota la conversa. Retrat de bust combinat amb primers plans de Negri assegut, mirant sempre a càmera (i a vegades a l'infinit per a recordar), amb fons de la seva biblioteca (des d'on un retrat de Pound també mira a càmera) i la llum que es va modificant en el transcurs de les hores.

Les pauta del discurs: seguir l'alfabet, a partir d'aquí comencen a desfilar i embastar verbalment breus comentaris sobre [A] Agustín (contrastant-lo amb Spinoza i Maquiavelo) i la ciutat dels homes enfront de la de Déu; biopoder contraposat a biopolítica [B]; el poder constituent [C] com a potència de configurar el civil, poder inserit en un ordre comú; la seva situació actual de detenció [D], set anys i mig a la presó, i sobre com aquesta immobilització és exemple de l'estructura de comandament; la distinció entre exili i èxode [E], el primer angoixant fins que es transforma en el segon, tots dos soferts per ell com a refugiat polític; la fàbrica fordista [F], base del seu discurs, i de com la vaga és un element fonamental de la producció, així com els deu anys del 68 italià; [G] sobre la intel·ligència col·lectiva (general intellect), o la intel·lectualitat de la multitud, tant com és un sabotatge al capitalisme i de com el capital fix es converteix en intel·lectual: el cervell transferit a la màquina i la màquina com a pròtesi humana; [H] la història, distingint entre la història que es fa, una obertura sempre en construcció, i la història morta del passat; la lletra [I] d'Imperi (titulo del seu llibre, en aquest moment de recent publicació), ordre polític i econòmic mundial que posseeix l'arma definitiva i monopolitza la moneda, l'idioma i la comunicació (espionatge) i de com aquest acapara monarquia, aristocràcia i democràcia; el kairos [K], temps indeterminat com a arrencada explosiva de la vida, així mateix entesa com a treball, més enllà del pensament marxista; “il laboro” [L], sobre la vida i el concepte de treball viu íntimament involucrat amb la societat; [M] multitud intel·ligent, com multiplicitat no organitzada de singularitats amb capacitat de mostrar-se d'acord en el comuna i poder expressar autònomament les seves raons; [N] sobre el nacionalisme, el desplaçament, la globalització i els diferents “post” contemporanis que cauen en la població i que creguin un nou ordre, assenyalant les fites d'aquest canvi; [O] organització, una cosa necessària perquè l'individu posseeixi una llibertat absoluta; [P] potència, la pobresa com a manca de poder que així mateix és potència, saviesa i aliada de l'amor; [Q] quàntum, o el monstre del capital, que esclavitza, al qual se li oposa el treball; resistència, revolta i revolució [R] que va desgranant com una origen de l'altra; subsunció [S] per a la relació entre capital i societat, convertida en una fàbrica; el temps [T] desenvolupant la pregunta: què és el temps constitutiu?; universalitat [O] oposada a singularitat, referint-se també a la seva primeres experiències de mobilitzacions obreres, quan començava com a titular en la universitat; [V], [X], [I] i [Z] fins a la fi, l'omega.

Fitxa Tècnica

  • Títol: N de Negri
  • Direcció: Carles Guerra
  • Producció: 2000.
  • Durada: 02:04:00
  • Llenguatges: Italià
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright