La Ciudad Transformada: 2-La Lucha por el Espacio Urbano

Jacobo Sucari


La ciudad transformada: 2-La Lucha por el Espacio Urbano és un documental que reflexiona sobre els violents canvis que generen les noves formes del desenvolupament urbà en el paisatge i en els seus habitants. En aquest cas, el protagonista és un antic barri de fàbriques i tallers que va néixer com a resultat de la revolució industrial del S. XVIII i que actualment està sofrint canvis demolidors a conseqüències de diversos interessos econòmics i polítics.

Es tracta de fet d'un canvi apreciable en moltes ciutats Europees i que situa una transformació de la producció industrial, a la producció de serveis, i a l'anomenada societat de la informació. Transformacions de la producció i la inversió de capital que es reflecteixen en una nova ordenació d'antics barris fabrils i el desplaçament de la seva població. És el Poblenou a Barcelona, la zona de re-conversió més gran d'Europa, destinada a albergar importants centres lligats a tecnologies puntes, a prendre forma d'aparador turístic a causa de la seva proximitat del mar, i a convertir-se en un territori d'un interès especial per a la inversió privada i la pressió immobiliària. La re-estructuració d'aquest barri comença amb els jocs olímpics de l'any 1992, amb nous edificis i serveis que s'estendran pel barri. La costa es transformarà en un espai de construcció i especulació del sòl, i finalment amb el Fòrum del 2004, la remodelació, els enderrocaments i la re-configuració del barri es generalitza.

Actualment, aquesta re-ordenació territorial proposta des del poder públic, lluny de ser un projecte fitat, genera un fort conflicte, una lluita entre diversos interessos que conflueixen en el seu espai: el capital privat, el capital mixt públic i les associacions de veïns que intenten frenar els canvis proposats, i que han trobat la manera de poder fer sentir les seves posicions i propostes. El conflicte que viu aquest territori convuls es presenta a partir de diversos punts de vista que flueixen en paral·lel i que atorguen al conjunt una continuïtat dramàtica i argumental, a partir de l'opinió i la confrontació.

Cadascuna d'aquestes dimensions facilita a l'espectador una reflexió i un acostament al present i a la història. Un territori en lluita on els resultats finals encara són incerts i on es posa en qüestió els models de desenvolupament i creixement sota una idea determinat de "progrés", els models alternatius d'associacions ciutadanes i la inversió de capital financer. En síntesi, el traumàtic pas d'una societat industrial a una societat de la Informació.

És el de Poblenou, un cas més de la nova articulació del desenvolupament urbà que afecta a grans ciutats europees contemporànies com és el cas de Barcelona, però també el de París, Londres, Berlín, Varsòvia. Són ciutats que sofreixen transformacions que afecten col·lectius i interessos econòmics locals i que actualment es troben absorbits per una dinàmica de voràgine i política global.

Fitxa Tècnica

  • Títol: La Ciudad Transformada: 2-La Lucha por el Espacio Urbano
  • Direcció: Jacobo Sucari
  • Producció: 2006.
  • Durada: 00:59:30
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright