USession

Eugeni Bonet


La pantalla o pantalles reten homenatge a Alan Turing, pare de la computació. A manera de memorial els zeros i uns donen pas a fotografies de la seva vida, mentre la música d'Eduardo Polonio incideix en les variacions coreogràfiques dels dígits.

Alan Turing, un dels inventors de la computació matemàtica i antecessor de la informàtica actual, va desenvolupar el concepte d'algorisme entorn de la "computabilitat" i un model formal de computador, "la màquina de Turing", que especulava sobre si hi ha un mètode definit que pugui aplicar-se a qualsevol sentència matemàtica i que ens digui si aquesta sentència és certa o no. A través dels seus estudis en cibernètica, va assimilar la ment humana a un computador, va crear el concepte d'interfície i va investigar sobre altres relacions entre la màquina, l'ésser humà i els límits del raciocini.

Matemàtiques i informàtiques que es deixen sentir en aquest primer lliurament de tres col·laboracions entre Eugeni Bonet i el compositor electroacústic Eduardo Polonio, com a part de la sèrie Música a Màquina. Sobre un fons amb diferents combinacions de llenguatge binari fluint sense parar, mutant constantment en funció de la música, se superposen imatges d'Alan Turing, dades biogràfiques, fragments manuscrits, així com cites dels seus escrits que incrementen les incògnites sobre la seva vida i pensament. Un memorial fet de residus entrellaçats a l'atzar per operacions logarítmiques, les criatures parlen del seu pare, Turing. La relació ciència i art retroalimentada per experimentar creativament a través de troballes imprevistes, hibridacions i complexitats.

En aquest treball Eugeni Bonet aconsegueix incorporar la seva gran diligència com a escriptor i teòric de l'art tecnològic. L'ús de les unitats mínimes, zeros i uns, d'una poètica basada en l'evocació, la computació i l'aleatori construeix la seva pròpia "màquina" audiovisual, operant sobre un material textual i gràfic en el conjunt apuntalat per la música d'Eduardo Polonio.

Eduardo Polonio, compositor espanyol de música electroacústica des de fa més de quaranta anys, pont entre música contemporània i arts plàstiques, és coautor d'obres multimèdia i desenvolupa una recerca entre la cultura contemporània i les seves formes sonores amb la qual ha obert multitud de línies de treball sobre el so i la seva formalització.

Fitxa Tècnica

  • Títol: USession
  • Direcció: Eugeni Bonet
  • Producció: In Media Res. 2002.
  • Durada: 00:07:00
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright