Málaga 1937

Rogelio López Cuenca


L'evacuació massiva de la població civil de Màlaga va començar el diumenge dia 7 (de febrer de 1937). Vint-i-cinc mil tropes alemanyes, italianes i mores van entrar a la ciutat el dilluns dia 8 al matí; tancs, submarins, vaixells de guerra, avions, tots alhora per a aixafar a les defenses de la ciutat mantingudes per un petit i heroic grup de tropes espanyoles sense tancs, ni avions que els defensessin.

«(…) imaginin-se a cent cinquanta mil homes, dones i nens disposant-se a marxar-se en cerca de seguretat cap a una ciutat situada o més de cent milles. Hi ha una única carretera que poden prendre. No hi ha cap altra manera d'escapar. Això carretera, limítrofa d'una banda, amb les altes muntanyes de Sierra Nevada, i per l'altre, amb el mar està construïda sobre un vessant acantilat i puja i baixa a més de 500 peus per encimbello del nivell del mar. La ciutat que han d'aconseguir és Almeria i està a més de dos-cents quilòmetres més enllà. (…) El viatge al fet que aquestes dones, ancians i nens havien d'enfrontar-se els portarà a cinc dies i cinc nits de camí, almenys. No trobaran aliments als pobles, ni trens, ni autobusos per a transportar-los. Havien caminar i a mesura que van caminant es trontollen i ensopeguen amb els peus plens de talls i de ferides pel pedernal de la carretera, els feixistes els bombardegen des de l'aire i els disparen des dels vaixells de guerra». Norman Bethune: The crime of the road Málaga-Almeria. Narrative with graphic documents revealing fascist cruelty, 1937.

«a los tres cuartos de hora, un parte de nuestra aviación me comunicaba que grandes masas huían a todo correr hacia Motril. Para acompañarles en su huida y hacerles correr más a prisa, enviamos a nuestra aviación que bombardeó incendiando algunos camiones». Queipo de Llano: charla radiofónica, Sevilla, 9 febrero 1937.

Aquest vídeo forma part del projecte multimèdia de recuperació de la memòria històrica Màlaga 1937.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Málaga 1937
  • Direcció: Rogelio López Cuenca
  • Producció: 2007.
  • Equip:

    Edició: Mariano Ibáñez

  • Durada: 00:19:50
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons